Hlavní obsah

Kybernetická kriminalita: čím dál větší problém pro firmy

Novinky, Petr Blažek

Průzkum londýnské obchodní komory ukázal, že terčem kybernetického útoku byla v uplynulých 12 měsících více než polovina tamních firem. A škody, způsobené kybernetickou kriminalitou, prudce rostou.

Foto: Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Ekonomické ztráty, které ve Spojeném království ročně způsobí kybernetická kriminalita, dosahují 27 miliard liber (v přepočtu téměř bilion korun). Z toho 21 miliard (přes 700 mld. korun) připadá na firmy, zbytek na spotřebitele a veřejný sektor.

Průměrné škody z úspěšných útoků se pohybují v rozmezí 65–115 tisíc liber (v přepočtu cca 2,2-–,9 mil. Kč), zatímco ještě loni se pohybovaly v rozmezí 35–65 tisíc liber.

Nejcitelnější ztráty připadají na únik duševního vlastnictví: podle odhadu britské vlády z roku 2011 je to ročně 9,2 miliardy liber (přes 300 miliard korun). Britská vláda vyčlenila na boj s kybernetickou kriminalitou 680 miliónů liber (23 miliard korun), a to jenom do roku 2015.

Londýnská obchodní a průmyslová komora (LCCI) v souvislosti s kybernetickou kriminalitou zmapovala zkušenosti svých členských firem a jejich postoje k ochraně a prevenci. Průzkum ukázal, že 54 procent londýnských firem bylo v uplynulých 12 měsících terčem kybernetického útoku.

Nejčastěji šlo o phishing (44 %) nebo o „infekci viry nebo škodlivým softwarem“ (32 procent firem). Nejčastěji citovanou překážkou v posilování počítačové ochrany jsou vysoké náklady (34 % firem) a nízké povědomí o nebezpečnosti počítačové kriminality (30 procent).

Dvanáct procent považuje za překážku také nedostatek odborníků. Mezi doporučeními, která  LCCI v návaznosti na závěry průzkumu vydala, je například požadavek, aby banky a další firmy sdílely své poznatky, a také podpora pojištění proti kybernetickým rizikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám