Hlavní obsah

Mám za úkol vás zabít, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Novinky, mif

Vodami internetu se začala šířit nová spamová kampaň, ve které si kybernetičtí zločinci hrají na nájemné vrahy. Adresát má být údajnou obětí a podvodníci mu nabízejí odeslat všechny důkazy, které mají k dispozici. Za to si ale nechají samozřejmě zaplatit. Před novou hrozbou varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prakticky totožné nevyžádané e-maily se internetem šířily již před několika lety. „Zločinci znovu zkouší starý trik. Uživatel z České republiky zaslal našemu týmu vzorek spamu, který adresátovi vyhrožuje smrtí,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Spam uvádí, že odesílatele e-mailu kdosi najal, aby provedl nájemnou vraždu. Za poplatek pak nabízí adresátovi, že jej nechá žít a poskytne mu případné důkazy. Samozřejmě se jedná o podvod,“ konstatoval Bašta s tím, že zpráva je zatím naštěstí pouze v angličtině. Není ale vyloučeno, že podvodníci začnou šířit také výzvu psanou v češtině.

Foto: CSIRT

Ukázka jedné z nevyžádaných zpráv, ve které se kyberzločinec vydává za nájemného vraha.

Podle serveru Hoax-Slayer se poplatky za vyzrazení objednavatele vraždy liší e-mail od e-mailu. V jednom zabiják požaduje 80 000 dolarů (1,7 miliónu korun), v dalším si pak vystačí se zálohou 20 000 dolarů, tedy téměř půl miliónu korun. V některých podvodných zprávách dokonce požaduje bitcoiny.

Spameři si ve vyděračských zprávách přitom neberou žádné servítky. „Uvědomte si, že vás chce skutečně zabít. Pokud půjdete na policii bez důkazů, nic neudělají. A objednavatel pak povraždí celou vaši rodinu. Nemáte moc času…“ stojí v jednom z e-mailů.

Před hrozbou varovala také FBI

Před nevyžádanou poštou, ve které se odesílatelé vydávají za nájemné vrahy, varoval již v roce 2007 americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI): „V žádném případě na podobné zprávy nereagujte. Neposkytujte útočníkům žádné osobní údaje, které by jim mohly posloužit k ukradení vaší identity.“

„Pokud k e-mailové zprávě budou připojeny údajné důkazy v příloze, nikdy je neotvírejte. Hrozí, že si zavirujete počítač,“ varovala FBI s tím, že příjemci by samozřejmě neměli ani platit výkupné.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Podobně by lidé podle něj měli z preventivních důvodů postupovat i u dalších nevyžádaných e-mailů, které přicházejí z neznámých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám