Hlavní obsah

Hlavu do oprátky: Operátoři botnetu Kelihos úspěšně rekrutují dobrovolníky

Novinky, Petr Blažek

Uživatelé počítačů – typicky jde o Rusy - si nechají zavirovat počítač, aby se mohli přidat k údajnému útoku na vládní instituce zemí, které se podílejí na sankcích vůči Rusku. Botnet Kelihos tak neustále roste.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

V Rusku a na Ukrajině probíhají spamové kampaně, slibující uživatelům počítačů možnost účastnit se na tzv. DDoS útocích (spočívající v zahlcení cílových serverů nezvladatelnou vlnou dotazů) na západní vládní instituce. Zprávu o tom přinesla informační služba IDG News Service.

Aktuální nábor ve skutečnosti představuje elegantní formu rozšiřování botnetu zvaného Kelihos. Jde o síť ovládaných počítačů budovanou již od roku 2010; cílem operátorů však není bojovat za vznešené ideály, nýbrž vydělávat peníze.

Botnet, který se vyznačuje velmi odolnou strukturou (má tzv. peer-to-peer topologii, kde každý počítač je schopen ovládat ostatní počítače v síti) se ve své minulosti podílel na masovém rozesílání spamu nebo těžbě i krádežích bitcoinů. Nadšenci, kteří by chtěli alespoň na internetu bojovat za Rusko, místo toho budou bojovat za zisky kyberzločinců.

Operátoři botnetu Kelihos těží z toho, že dobrovolnické DDoS útoky v Rusku v minulosti opravdu probíhaly, například během Rusko - Gruzínského konfliktu v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám