Hlavní obsah

Jak se chránit ve škole

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Děti jsou častým terčem počítačových útoků. Se začátkem školního roku je proto důležité připomenout základní pravidla IT bezpečnosti.

Foto: shutterstock.com

Článek

Bezpečnostní experti společnosti ESET připravili sadu doporučení, která se vyplatí dodržovat – zvlášť nejmladším žákům, kteří představují jednu z nejvíc ohrožených skupin internetové populace.

Omezte riziko

Pokud ve škole používáte vlastní počítač nebo tablet, dávejte pozor, abyste nepřišli o data nebo o zařízení samotné. Pokud možno noste své zařízení tak, aby nebylo na první pohled zřejmé, co je uvnitř – omezíte tak riziko, že se někdo bude chtít vašeho cenného zařízení zmocnit násilím.

Předcházejte škodám

Používejte bezpečnostní řešení, které umožní sledovat vaše zařízení. V případě ztráty nebo krádeže tak zvýšíte šanci na jeho nalezení. Používejte také některé z moderních šifrovacích řešení – pro případ, že se vaše data dostanou do nepovolaných rukou.

Zvyšte bezpečnost

Nezapomínejte, že vedle rizika ztráty zařízení hrozí také jeho nákaza. Mobilní malware je čím dál častější.

Používejte proto pro jednotlivé internetové služby různá hesla, a dbejte, aby hesla byla dostatečně silná. Používejte pro správu hesel některou z důvěryhodných aplikací. Hesla nikomu neprozrazujte, a už vůbec je neposílejte mailem ani přes sociální sítě.

Myslete na to, že aplikace mohou být nositelem malware. Stahujte je proto pouze z důvěryhodných zdrojů a před instalací je proskenujte pomocí antiviru.

Opatrně s Wi-Fi

Protože u veřejného Wi-Fi připojení nikdy nevíte, s kým všechno ho sdílíte, buďte maximálně opatrní. Nejlepší je, používat software pro virtuální privátní síť (VPN). Existuje řada free aplikací, ale za vyzkoušení stojí i jednoduchý VPN klient, zabudovaný ve Windows (použitelný je od Windows 7).

Jak na veřejných počítačích?

Když používáte školní počítač, nebo počítač v kavárně, hotelu nebo na letišti, počítejte s tím, že vše, co uděláte, může někdo sledovat, zachytit a zopakovat. Může tedy získat fotku, kterou jste někomu poslali, nebo využít vaše přihlášení.

Za žádných okolností se proto z veřejného počítače nepřihlašujte ke kritickým službám typu elektronické bankovnictví ani neplaťte kartou. A pokud vám záleží na soukromí, tak se vyhněte také zadávání přístupových údajů k sociálním sítím. Pokud už musíte jakékoli přístupové údaje zadávat: jakmile se dostanete k svému počítači, okamžitě si heslo změňte.

Při brouzdání po internetu z veřejného počítače pokud možno používejte prohlížeč v bezpečném módu a před jeho zavřením vymažte historii navštívených stránek a všechny cookies

Používejte zdravý rozum…

Vedle ochrany přístrojů a dat nezapomínejte ani na svou vlastní bezpečnost. Mějte na paměti, že na internetu je snadné předstírat cizí identitu. Někdo se tedy například může vydávat za vašeho kamaráda – například pokud se váš kamarád (na rozdíl od vás) na internetu nechová bezpečně.

Namísto přehnané důvěřivosti zachovávejte zdravý rozum – nevěřte fantastickým nabídkám ani neskutečným zprávám. Než kliknete na odkaz nebo otevřete soubor, zamyslete se aspoň na zlomek vteřiny, jestli okolnosti nejsou podezřelé. Už jen touto elementární opatrností se uchráníte před řadou nepříjemností.

…a také kvalitní bezpečnostní řešení

Dnes už existují i velmi úspěšné mobilní bezpečnostní hrozby, proti nimž je potřeba odpovídající ochrana. Společnost ESET nabízí špičkové mobilní bezpečnostní řešení ESET Mobile Security, které již v základní verzi obsahuje především prověřený antivirus, ochranu před hrozbami v reálném čase a řadu dalších funkcí. Prémiová verze obsahuje další užitečné funkce, především umožňuje uživatelům platformy Android sledovat a hledat jejich ztracené nebo ukradené přístroje.

Vylepšená technologie Anti-Theft v prémiové verzi řešení ESET Mobile Security detekuje potenciálně nebezpečné situace a přijímá preventivní opatření, která v případě ztráty nebo krádeže přístroje významně zvýší šance na jeho nalezení. Například pokud je zařízení označeno jako ztracené, začnou se automaticky pořizovat fotografie z přední i zadní kamery a odesílat na portál my.eset.com. Vedle snímků tam majitel zařízení najde také lokalizační údaje nebo informace o IP adresách, ze kterých se zařízení připojovalo k internetu, když bylo označeno jako ztracené.

Na prémiovou verzi ESET Mobile Security nabízí společnost ESET do konce srpna padesátiprocentní slevu.

Výběr článků

Načítám