Hlavní obsah

Každý desátý Čech se potýkal se zneužitím nebo krádeží dat

Více než desetina tuzemských uživatelů internetu se potýkala se zneužitím dat nebo odcizením osobních údajů v počítači nebo chytrém telefonu. Kolem 11 procent Čechů má zkušenosti s kyberšikanou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

E-mail s podezřelým obsahem, který vyhodnotili jako podvodný, dostalo během letošního roku 74 procent Čechů. Více než 71 procent lidí pak již ze svého stolního PC muselo odstraňovat škodlivý program. U notebooků to byla téměř polovina uživatelů.

Jako riziko vnímá podvodné e-maily a kybernetické útoky i policie, která zaznamenává narůstající trestnou činnost v oblasti informačních technologií. "Pokud jde o počet kybernetických útoků, obecně nelze než konstatovat, že bude mít i nadále rostoucí tendenci," uvedl vedoucí odboru informační kriminality policejního prezidia Karel Kuchařík.

Reálnou hrozbou se pro uživatele chytrých telefonů stávají špionážní aplikace.
ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza

Škodlivý software směřuje i na mobilní zařízení s přístupem k internetu, ale většina uživatelů na to není připravena. Nejzranitelnější jsou chytré telefony a tablety, kde antivirové programy chrání v průměru jen polovinu z nich proti PC, kterých je chráněno 90 procent. U mobilních a snadněji přenositelných zařízení také roste pravděpodobnost ztráty či krádeže. O chytrý mobilní telefon již přišel každý pátý Čech.

"Reálnou a velmi nebezpečnou hrozbou se pro uživatele chytrých telefonů stávají i tzv. špionážní aplikace. Jde o druh škodlivého kódu, jehož prostřednictvím lze provádět špehování majitele, pořizovat snímky nebo videa a ty poté nahrávat na internet. Proto by uživatelé měli věnovat zvýšenou pozornost udělování povolení aplikacím, co smějí a nesmějí dělat," dodal výkonný ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Uživatelé v některých aktivitách využívají přenositelnější zařízení stejně často jako klasické počítače. "Týká se to zejména přistupování k sociálním sítím, kde je tablet i mobil plnohodnotným médiem. Používá je k tomu zhruba šest z deseti uživatelů. Chytrý mobilní telefon nezaostává ani v hledisku schraňování PIN či dalších identifikátorů a přístupových hesel," doplnil Martin Vařbuchta z českého zastoupení Intelu. Mobilnější zařízení se dosud plně neprosadila ve využívání elektronického bankovnictví, kde je využívá přibližně jen každý pátý uživatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám