Hlavní obsah

Digitální vydírání se stává novou bezpečnostní hrozbou

Novou bezpečnostní hrozbou se stává vydírání majitelů počítačů, smartphonů a tabletů. Pachatelé, kteří odcizí fotografie nebo nezálohovaná data, za ně požadují „výkupné“. Neopatrným uživatelům kromě vydírání hrozí i vytunelování peněz, zcizení identity či zablokování přístupu k osobním datům. Vyplývá to z analýzy Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) a znaleckého ústavu APOGEO Esteem.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Vyděračům stačí, aby zcizili nezálohovaná data, o která majitelé mobilu či tabletu nechtějí přijít, a uživatelé jsou za ně potom ochotni udělat téměř cokoliv. "Tedy i vyděračům zaplatit a nechat se i jinak vydírat. Lidé přistupují ke své digitální identitě mnohdy velmi lehkovážně a dělají věci, které by mimo digitální svět nikdy neudělali. Ledabylost může mít v případě zneužití či ukradení identity katastrofální důsledky," uvedl ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza.

Podle nevládního sdružení představují nezabezpečené tablety a chytré mobilní telefony nový fenomén. Zatímco stolní počítače a notebooky disponují alespoň základní ochranou, v případě chytrých zařízení je tomu naopak.

"Mobilní zařízení obvykle neobsahují ani elementární ochranu před viry a zákeřným škodlivým softwarem – tzv. malwarem. Data uživatelé obvykle nešifrují ani nechrání silnými hesly, pravidelné zálohování je výjimkou. Přitom mobilní zařízení jsou využívána častěji než počítač," varoval Palyza.

Hodnota digitálních dat může snadno převýšit hodnotu zcizitelného vybavení bytu.
soudní znalec Ivan Janoušek

V případě útoku zákeřného škodlivého softwaru či zcizení mobilního zařízení navíc hrozí i běžným domácím uživatelům velké škody.

"Hodnota digitálních dat může snadno převýšit hodnotu zcizitelného vybavení bytu. Vytunelování bankovního účtu, vydírání choulostivými fotografiemi či zablokování přístupu k osobním účtům na Facebooku či Twitteru může řádově vyjít na desítky i stovky tisíc korun. Přitom šance na chycení digitálního zloděje je mizivá," uvedl soudní znalec v oblasti informačních technologií Ivan Janoušek z APOGEO Esteem, která funguje jako znalecký ústav.

Zaplacení výkupného nemusí data vrátit

Kromě vyděračských hackerů se internetem navíc šíří také viry, které stavějí na podobném principu. Zabydlí se v úložišti smartphonu nebo tabletu, případně na pevném disku klasického počítače, a zašifrují uložené údaje. Pro jejich odemčení požadují útočníci následně výkupné. [celá zpráva]

Ovšem ve chvíli, kdy oběť viru zaplatí, data zůstanou dále nepřístupná. „Rozhodně nepoukazujte žádné peníze na uvedený účet. Zablokování vašeho počítače způsobil virus trojský kůň. Jeho zprovoznění si musíte objednat u odborné firmy, která virus odstraní,“ varovala již dříve policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Jedinou cestou, jak se k datům opětovně dostat, je odvirovat počítač. Při ochraně klasických počítačů i mobilních zařízení by stejně jako u osobních počítačů měla být samozřejmostí instalace zabezpečovacího softwaru a vyvarování se nebezpečného chování, jakým je například instalace neznámých aplikací, přílišná důvěřivost či volba jednoduchých hesel, uvedla NCBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám