Hlavní obsah

Je mu 23 let a už patří mezi největší mozky planety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrútskému rodákovi Nadimu Kobeissimu je teprve 23 let. Za svůj život toho ale dokázal už opravdu hodně. Zatímco většina lidí v jeho věku řeší, jak zvládat školu a načerpat první pracovní zkušenosti, on již stihl vymyslet „dokonalý“ šifrovací nástroj, který mu otevřel dveře mezi největší mozky počítačové bezpečnosti na naší planetě.

Foto: koláž Novinky.cz

Nadim Kobeissi

Článek

Kobeissi odmala miloval počítače a stejně jako většina dětí hry. Postupem času však začal stále častěji řešit otázky bezpečnosti, naučil se programovat a ještě před svými dvacetinami vydal první úspěšnou aplikaci nazývanou Cryptocat. Ta zprostředkovává šifrovaný on-line chat, který nemůže nikdo odposlouchávat.

Přestože se tento program těšil mezi odborníky velké popularitě, Kobeissimu to nestačilo. Ve stínu velkých špionážních afér se rozhodl zabezpečenou komunikaci přiblížit i obyčejným lidem, díky čemuž nakonec vznikla unikátní aplikace miniLock, kterou bude možné stahovat ještě v průběhu letošního léta zadarmo.

Tento „dokonalý“ šifrovací nástroj je výjimečný především svou jednoduchostí. V podstatě jde o doplněk pro internetové prohlížeče, který dokáže před kýmkoliv ukrýt jakékoli soubory. Ať už jde o fotografie, video nebo nějaké dokumenty, stačí je myší přetáhnout na ikonu miniLocku a ta je automaticky zašifruje.

Aplikace miniLock zavaří špiónům

Kobeissi, který posledních pět let žije v kanadském Montrealu, tvrdí, že jeho šifrovací nástroj je na takové úrovni, že se k datům nedokážou dostat ani ti nejlepší vládní agenti. Toho dosáhl mimo jiné tak, že uživatel nemá k dispozici žádné údaje, které by mohly být zneužity. Všechny bezpečnostní aspekty obstarává samotná aplikace.

„Žádné přihlášení ani soukromé klíče pro správu nejsou potřeba. Obojí jsme eliminovali. Právě díky tomu je náš program tak unikátní,“ prohlásil Kobeissi. Všechny klíče používané k šifrování dat aplikace navíc smaže okamžitě po skončení programu, je tedy vyloučeno, aby je vystopoval někdo zpětně.

Především díky aplikaci miniLock si mladý programátor vyšlapal cestu mezi největší mozky počítačové bezpečnosti na naší planetě. Minulý týden dokonce přednášel jako jeden ze sto předních expertů na konferenci HOPE (Hackers On Planet Earth; Hackeři na planetě Zemi) po boku takových osobností, jako je například bývalý technik CIA Edward Snowden. Ten loni zveřejnil materiály, z nichž vyplývá, že NSA řadu let monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám