Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí nové triky

Novinky, mif

Počítačoví piráti neustále hledají nové příležitosti, jak se dostat lidem do PC. Často jim přitom nejde pouze o získání citlivých dat, důmyslné podvody jim vydělávají velké peníze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Každý den vzniknou podle bezpečnostních expertů tisíce nových virů. A v jejich šíření jsou počítačoví piráti stále vynalézavější. Poctivě sledují, jaká témata uživatele na internetu nejvíce zajímají, a na ta se poté zaměřují.

V poslední době se například celosvětovou počítačovou sítí šíří „dosud nezveřejněná senzační videa“ z fotbalového mistrovství. Pro jejich přehrání je ale údajně nutná aktualizace přehrávače. Místo té si však lidé do počítače stáhnou virus.

Tento nezvaný návštěvník pracuje na napadeném stroji nepozorovaně. Nesnaží se získat uživatelská data ani odposlechnout cizí hesla. Jeho hlavním úkolem je využít výpočetní výkon sestavy, který jim pomůže získat virtuální peníze, které pak smění za skutečnou hotovost. Čím více počítačů podobným způsobem zotročí, tím rychleji si vydělají.

Nedobytná pevnost

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem a další zase detekují takzvané keyloggery (programy zaznamenávající stisk kláves).

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými.

Chytrý telefon představuje riziko

Většina bankovních účtů je jištěna proti neoprávněnému čerpání financí prostřednictvím SMS zpráv. Právě proto se většina počítačových pirátů začala zaměřovat právě na chytré mobilní telefony, jejichž prostřednictvím se pak mohou dostat i k cizím penězům.

Foto: Česká spořitelna

Podvodná zpráva připomínající službu Servis 24 České spořitelny.

Útočníci uživatele vyzvou například prostřednictvím nevyžádané pošty klienty internetového bankovnictví k instalaci bezpečnostní aplikace do mobilního telefonu. Ve skutečnosti se však nejedná o bezpečnostní aplikaci, ale hlášku vygenerovanou virem v počítači. S tím by si měla většina antivirových programů při důkladném hledání poradit.

Obdoba tohoto viru se objevila už v polovině loňského roku. Tehdy před touto formou hackerských útoků varovala Česká bankovní asociace (ČBA) s tím, že hrozba se týká více bankovních institucí. Stejný druh podvodů byl zachycen také v zahraničí. Letos se podvodníci zaměřili především na klienty České spořitelny.

Tisícové dluhy maskují virus

Poprvé se tento typ útoku objevil v Česku už koncem dubna. V textu podvodníci tvrdí, že příjemce dluží značnou částku, a pokud ji neuhradí, bude „zahájena právní sankce na základě pohledávky“.

Foto: bok, Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Scénář útoku, který bezpečnostní experti zachytili na začátku července, je zcela totožný jako při předchozích vlnách. Podle ohlasů čtenářů Novinek se internetové adresy, ze kterých podvodníci odesílají zprávy, často mění. Objevily se mezi nimi například domény bexte-reality.cz, nerodia.cz, erika-as.cz nebo skaconspiracy.cz.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují.

Brány do světa internetu v ohrožení

Internetem se šíří virus, který cílí na routery. Napadnout tyto brány do světa internetu může buď přímo při procházení zavirovaných webů, nebo prostřednictvím některého počítače v dané síti, který je již zavirován.

Foto: archív výrobce

Router TP-LINK TD-W8901GB obsahuje bezpečnostní chybu, kterou mohou útočníci zneužít.

Ve chvíli, kdy se virus zabydlí v routeru, dokáže zcela zablokovat internetové připojení na všech počítačích, a to i chytrých mobilech a tabletech, zapojených v síti. I když antiviry z napadeného počítače virus odstraní, stále nemají uživatelé vyhráno. Zdroj dalších hrozeb se totiž ukrývá přímo v samotném routeru. A k němu nemá drtivá většina bezpečnostních aplikací vůbec žádný přístup.

Řešením je uvést router do továrního nastavení. Jak na to, to se lidé dozvědí z návodů dodávaných k zařízení. Pokud si nejsou uživatelé jisti, jak správně router nastavit, je vhodné tuto činnost přenechat odborníkovi. Pokud pozorujete ve své síti podobné problémy, můžete zjistit velmi snadno pomocí chytrého telefonu, zda je router zavirován. Místo wi-fi se stačí připojit k webu prostřednictvím mobilního připojení. Pokud se výzva k instalaci aktualizace nezobrazí, je router zavirován.

Lákavá nabídka práce má hořký konec

V červnu začaly internetem kolovat nevyžádané zprávy, ve kterých podvodníci nabízejí volnou manažerskou pozici, za niž slibují „velká finanční ocenění“. Ve skutečnosti se však snaží touto cestou získat pouze bílé koně.

Foto: CSIRT

Ukázka podvodné zprávy. Červeně jsou označeny části, které podle CSIRTu odkazují na předchozí identifikátory náborů bílých koní v České republice.

„Pomocí e-mailové zprávy se snaží verbovat pro počítačové kriminálníky tzv. bílé koně,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj se podobné podvodné zprávy šířily také v minulosti. „Pokud adresát na nabídku přistoupí, bude podle dosavadních zkušeností z předchozích podobných podvodů pod záminkou otestování spolehlivosti pouze zneužit k jednorázovému převodu ukradených peněz,“ konstatoval Bašta.

Pozornější příjemci mohou poznat, že se jedná o podvod, na první pohled. Nevyžádaný e-mail je totiž sepsán bez diakritiky. Na podobné nabídky by lidé neměli z preventivních důvodů nikdy reagovat.

Zákeřný virus požaduje výkupné

Chytré telefony ohrožuje nový mobilní virus, který se chová podobně jako obávaný Cryptolocker na klasických počítačích. Uživatelům zašifruje data uložená ve smartphonu a za jejich odemknutí požaduje výkupné.

Nezvaný návštěvník nazývaný Simplocker se podle analýzy bezpečnostních expertů ukrýval v aplikaci Sex xionix pro přístroje s operačním systémem Android. Nutno podotknout, že tento program se nenachází v legitimním obchodě Google Play, ale na neoficiálních zdrojích, především nejrůznějších internetových fórech.

Vzorek odhalený v aplikaci Sex xionix komunikuje s uživateli rusky, výkupné má být zaplaceno v ukrajinských hřivnách. Pokud lidé v přepočtu téměř 500 Kč zaplatí, nemají žádnou jistotu, že jejich data budou skutečně zpřístupněna.

Stejnou taktiku totiž počítačoví piráti používali také u Cryptolockeru na stolních počítačích. Ve chvíli, kdy oběti viru zaplatily, data zůstala dále nepřístupná. „Rozhodně nepoukazujte žádné peníze na uvedený účet. Zablokování vašeho počítače způsobil virus trojský kůň. Jeho zprovoznění si musíte objednat u odborné firmy, která virus odstraní,“ varovala již dříve policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám