Hlavní obsah

Podvodníkům se v Česku daří, vysávají lidem účty

Novinky, mif

Podvodné e-maily, ve kterých počítačoví piráti hrozí tisícovými dluhy, kolují českým internetem již několik posledních týdnů. Před hrozbou varovala o víkendu také Policie ČR s tím, že kyberzločinci jsou stále častěji ve svých hrozbách úspěšní.

Foto: Profimedia.cz

Podvodníci podobné e-maily rozesílají ve vlnách prakticky co dva týdny.

Článek

„Zaznamenali jsme nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky. Upozorňujeme na možné souvislosti spojené s infikováním počítačových zařízení, popřípadě tzv. chytrých telefonů, kam uživatelům obvykle přicházejí potvrzovací SMS od bank při provádění transakcí,“ varovala policejní mluvčí Jana Macalíková.

Podle ní se většina útoků podobá jako vejce vejci. „Spojujícím prvkem hromadně rozesílaných e-mailů je obsažený text, který se snaží vzbudit u příjemce zdání existence nějakého dluhu. Informace upozorňuje například i na nutnost včasného uhrazení pohledávky či jiné stanovené aktivity spojené s uváděným dluhem,“ konstatovala Macalíková.

Foto: bok, Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

„Policie ČR tedy důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých e-mailů, protože takové e-maily lze z bezpečnostního hlediska počítačového systému označit jako vysoce rizikové. Pokud se uživatelé setkali s výše popsaným e-mailem nebo ve svém elektronickém bankovnictví zaznamenali nějaké nezvyklosti, měli by maximálně zvýšit opatrnost a bezprostředně si zajistit aktualizaci antivirové kontroly počítačového systému i mobilního telefonu,“ uzavřela policejní mluvčí.

O tom, jak nebezpečný může tento virus být, se na vlastní kůži přesvědčila žena z Kroměřížska. Prostřednictvím nezvaného návštěvníka v jejím počítači se podařilo kyberzločincům odčerpat z jejího bankovního účtu více než 400 tisíc korun. [celá zpráva]

Pozornější podvod odhalí

Poprvé se tento typ útoku objevil v Česku už koncem dubna. Podvodníci podobné e-maily od té doby rozesílají ve vlnách prakticky co dva týdny.

Adresy, ze kterých jsou podvodné e-maily odesílány, se často mění. V některých zprávách dokonce kyberzločinci používají skutečně existující poštovní schránky, stejně jako kontaktní údaje v podpisu, a to včetně jmen a telefonních kontaktů. Snaží se tím zvýšit důvěryhodnost zprávy.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují.

Text podvodného e-mailu
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste využívali produktu z naší banky.Dovolujeme si Vás upozornit na dlužná částku ve výši 8031.56 Kč, ke dni 24.04.2014 na osobním účtě #1143203552366118 . Nabízíme Vám uhradit pohledávku v plné výši do 28.05.2014.Dobrovolné uhrazení pohledávkya dodržení smlouvy #62369B7812F797489 umožňujeme Vám:1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.V případě prodlení úhrady pohledávky 8031.56 Kč v souladu s platnými právními předpis, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základě pohledávky.Kopie smlouvy a platební údaj jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_62369B7812F797489.zip"S pozdravem,Vedoucí odboru vymáhání pohledávekAnna Farářová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám