Hlavní obsah

Facebook je pro piráty zlatý důl

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova zlatý důl je pro počítačové piráty sociální síť Facebook. Jedna z posledních objevených hrozeb jim totiž umožňuje vydělat velké peníze, prostřednictvím trojských koní v cizích počítačích získávají virtuální měnu - bitcoiny. Upozornil na to Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

Nezvaný návštěvník pracuje v počítači nepozorovaně. Nesnaží se získat uživatelská data, ani odposlechnout cizí hesla. Jeho hlavním úkolem je využít výpočetní výkon sestavy, který jim pomůže získat cenné bitcoiny.

Infikovaných strojů bylo doposud odhaleno několik stovek. „Stovky uživatelů sociální sítě Facebook byly infikovány novým trojským koněm, který tajně zneužívá jejich systém k těžbě bitcoinů,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Virus se šíří přes soukromé zprávy Facebooku, které jsou zasílány některým z přátel potenciální oběti,“ podotkl Bašta. Šíří se tedy prostřednictvím dalších zavirovaných počítačů.

Počet obětí bude s největší pravděpodobností velmi rychle přibývat.

Fakt, že je odesílatel zprávy mezi přáteli, zvyšuje velmi šanci počítačových pirátů na úspěch. Počet obětí tak bude s největší pravděpodobností velmi rychle přibývat.

„Ve zprávě se píše ‚hahaha‘ a obsahuje přílohu nazvanou ‚IMAG00953.zip‘. V archivu je umístěn soubor, který na první pohled vypadá jako legitimní .jpg obrázek. Ve skutečnosti je to nebezpečný soubor .jar,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Právě s pomocí této aplikace pak útočníci dolují bitcoiny. Pozornější uživatelé přítomnost nezvaného návštěvníka mohou poznat například podle toho, že jejich PC pracuje výrazně pomaleji, než jsou zvyklí.

Na první pohled se nemusí hrozba jevit jako příliš nebezpečná. To je ale podle serveru Hot For Security mýlka, protože útočníci mohou kdykoliv změnit chování nezvaného návštěvníka a místo dolování bitcoinů tak získávat citlivá data z napadeného stroje.

Farmy zotročených strojů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem.

Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Právě proto se snaží kyberzločinci ovládat co nejvíce cizích počítačů a vytvářet tak celé farmy zotročených strojů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca 12 tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám