Hlavní obsah

Fotbalové mistrovství nahrává podvodníkům

V souvislosti s nynějším mistrovstvím světa ve fotbale v Brazílii se internetoví uživatelé musí připravit na zvýšený výskyt spamu, podvodné nabídky zlevněných lístků, snahu o krádež osobních dat i rizikové wi-fi hot spoty. Uvedla to antivirová firma Fortinet.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

V e-mailové poště se mohou objevovat zprávy o výhrách lístků na zápasy, které po kliknutí na odkaz zavedou uživatele na nakažené stránky.

Článek

Podle analytika Fortinetu Guillauma Loveta chtějí šampionát zneužít jak domácí hackeři, jejichž komunita je jednou z nejpočetnějších na světě, tak zločinci z jiných částí planety.

V e-mailové poště se tak mohou objevovat zprávy o výhrách lístků na zápasy, které po kliknutí na odkaz zavedou uživatele na nakažené stránky, nebo se ve schránce objeví zpráva o již probíhající platební transakci za lístky, které si uživatel neobjednal. K jejímu zastavení by měl odeslat domnělé bance přihlašovací data k účtu.

Čeká se i výskyt podvodných e-shopů se vstupenkami nebo jejich falešné nabídky na aukčních serverech. I odkazy z těchto webů směřují k získání osobních údajů nebo stažení škodlivých programů do počítače.

Přímo v Brazílii fanoušky mohou ohrozit nezabezpečené wi-fi hot spoty. Ty umožňují hackerům získat některá nebo všechna data, která jimi projdou, včetně uživatelských jmen, hesel, e-mailů, přiložených souborů a jiných osobních nebo důvěrných informací.

Desatero bezpečného internetu
1.Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2.Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.
3.Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4.Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5.Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6.Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7.Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8.Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9.V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10.Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám