Hlavní obsah

Lákavá nabídka práce má hořký konec

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval v noci z úterý na středu před nevyžádanými e-maily, které v posledních dnech kolují českým internetem. Podvodníci v nich nabízejí volnou manažerskou pozici, za niž slibují „velká finanční ocenění“. Ve skutečnosti se však snaží touto cestou získat pouze bílé koně.

Foto: Profimedia.cz

Pozornější příjemci mohou poznat, že se jedná o podvod, nevyžádaný e-mail je totiž napsán bez diakritiky.

Článek

„Pomocí e-mailové zprávy se snaží verbovat pro počítačové kriminálníky tzv. bílé koně,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj se podobné podvodné zprávy šířily také v minulosti. „Pokud adresát na nabídku přistoupí, bude podle dosavadních zkušeností z předchozích podobných podvodů pod záminkou otestování spolehlivosti pouze zneužit k jednorázovému převodu ukradených peněz,“ konstatoval Bašta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: CSIRT

Ukázka podvodné zprávy. Červeně jsou označeny části, které podle CSIRTu odkazují na předchozí identifikátory náborů bílých koní v České republice.

Pozornější příjemci mohou poznat, že se jedná o podvod, na první pohled. Nevyžádaný e-mail je totiž sepsán bez diakritiky. „E-mailová adresa, která má sloužit pro nábor bílých koní, je corp.czbox@outlook.com,“ uzavřel bezpečnostní analytik.

Na podobné nabídky by lidé neměli z preventivních důvodů nikdy reagovat. Podvodníci přitom svou strategii často mění, kromě pracovních příležitostí tak lákají prostřednictvím nevyžádané pošty například také na výhodné koupě automobilů.

V posledních týdnech se objevují také zprávy, ve kterých se podvodníci vydávají za mobilního operátora nebo zaměstnance úřadů pro vymáhání pohledávek. Sázejí na strach lidí z neuhrazených závazků i dalších finančních komplikací a snaží se jim propašovat do PC nebezpečný virus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám