Hlavní obsah

Autor Chyby krvácejícího srdce se přiznal

Novinky, Petr Blažek

Chybu do šifrovací knihovny Open SSL, známou jako Heartbleed (Chyba krvácejícího srdce), která ohrozila velkou část internetu, vnesl dobrovolný programátor Robin Seggelmann.

Foto: welivesecurity.com

Ilustrační foto

Článek

Chyba krvácejícího srdce je považována za největší bezpečnostní incident v dějinách internetu. Postihla na půl miliónu internetových stránek a milióny uživatelů, kteří se nikdy nedozvědí, zda byla jejich citlivá data kompromitována. Tato chyba dokonce postihla i některé síťové komponenty, což její dosah dále násobí. Dosud je odhadem půl miliónu serverů, u nichž správci tuto bezpečnostní chybu nevyřešili.

Internetem hýbou spekulace, zda americká tajná služba NSA o chybě Heartbleed nevěděla a nevyužívala ji ke sběru citlivých dat – nebo zda se na jejím vzniku dokonce aktivně nepodílela. Za prokázané se považuje, že u některých postižených serverů někdo tuto chybu využíval, a to řádově měsíce před jejím oficiálním odhalením.

V rozhovorech pro přední světová média se k autorství chyby přihlásil německý student Robin Seggelmann, který na projektu Open SSL pracoval v rámci svého postgraduálního studia (a nadále s ním již nemá nic společného).

Chyba byla důsledkem nedostatečné kontroly vytvořeného programového kódu.

Robin Seggelmann vysvětluje, že chyba byla důsledkem nedostatečné kontroly vytvořeného programového kódu, a to jak ze strany samotného autora, tak v rámci následného schvalovacího postupu.

„Open SSL zápasí s nedostatkem zdrojů. Využívají jej milióny uživatelů, ale jen málo dobrovolníků přispívá k jeho rozvoji,“ omlouvá Seggelmann chybu, která však podle něj nezpochybňuje princip tvorby softwaru na principu open source.

„Ano, stala se chyba. Ale díky otevřenosti projektu a dostupnosti zdrojového kódu se na ni přišlo – a řešení je transparentní. Když se totéž stane u proprietárního softwaru, nikdo se nemusí nic dozvědět,“ upozorňuje autor fatální chyby v mechanismu, který ohrozil právě ty informace, jejichž ochranu měl garantovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám