Hlavní obsah

Revoluční snímač otisků prstů

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější top mobily jsou vybaveny snímačem otisků prstů – ale na světě již je technologie, která slibuje posunout zabezpečení mobilů a tabletů na bázi otisku prstu na úplně novou úroveň.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Snímání otisků prstů se podle analytiků stane u smartphonů standardem a ještě letos mají na trh přijít takto zabezpečené mobily od nejméně sedmi předních výrobců. Tento trend ještě urychlí korejská technologická firma CrucialTec. Ta oznámila, že dokončila vývoj snímače otisků prstů, který není samostatným prvkem v mobilu či tabletu, ale je integrovaný do jeho displeje. Ředitel CrucialTec řekl v rozhovoru pro list Korean Herald, že první smartphone, vybavený takovým displejem, přijde na trh ještě před prázdninami.

Z pohledu uživatele nová technologie znamená, že k prokázání identity nebude přejíždět prstem přes čtečku (nebo, jako v případě nového Apple 5S, k ní prst přiloží), ale že prostě poklepe prstem na displej. Není to velká změna – ale mohla by zvýšit spolehlivost této technologie.

„Stávající technologie pro snímání otisků prstů sice mají celkem rozumnou míru spolehlivosti, ale jsou uživatelé – ze zkušeností našich kolegů víme, že jich je zhruba pět procent – jejichž otisky čtečky z nějakých důvodů identifikují velmi špatně. To je pro plošné nasazení každé technologie limitující faktor, a pokud nové čtečky tento problém odstraní, mohou představovat pro rozšíření tohoto typu biometrické autentizace velký impuls,“ říká Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Reklama

Výběr článků

Načítám