Hlavní obsah

Indonésie předhonila Čínu v počtu kybernetických útoků

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové útoky jsou výnosným byznysem. K tomuto zjištění v posledním roce dospěli hackeři v Indonésii, zemi, kde kybernetický zločin zažívá opravdový boom. Dokonce takový, že místní počítačoví zločinci mají na svědomí více útoků než jejich čínští kolegové. Čína přitom byla na poli kyberzločinu až donedávna neotřesitelným lídrem.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenala Indonésie téměř dvojnásobný nárůst kybernetických útoků oproti předchozím obdobím a její globální podíl se zvýšil z 21 % na 38 %. Čína, která má na svědomí celou třetinu všech hackerských útoků, spadla na druhé místo.

Vysoký nárůst tohoto nelegálního odvětví se nicméně týká takřka celé asijsko-pacifické oblasti. Region, do kterého spadá například i Indie, Vietnam nebo Filipíny, v současnosti stojí za 89 % všech kybernetických útoků na světě. Ještě loni přitom šlo „jen“ o 56 %.

Rapidní nárůst kyberzločinu v Indonésii je velice neobvyklý. Před více než rokem z této země pocházel pouhý zlomek útoků. Co stojí za takovým rozmachem? Jedním z možných vysvětlení je současná revoluce v rychlosti připojení, která za poslední čtvrtletí vzrostla v regionu o 125 %.

Vystopovat původce útoků není jednoduché

Rychlejší internet umožňuje neustále zvyšovat efektivitu počítačové kriminality, která se tak stává významným problémem v celé zemi. Proto by se boj s tímto typem zločinu měl stát podle indonéského ministra informatiky Tifatula Sembiringa jednou z vládních priorit.

Vystopovat původce útoků ovšem není nic jednoduchého a výše uvedená čísla mohou být zavádějící. Zdrojová adresa totiž nemusí zastupovat stát, z něhož útočník doopravdy pochází. V praxi je poměrně běžné, že zločinec např. z USA útočí z napadených systémů a počítačů, které jsou rozmístěny po celém světě.

Je tedy docela možné, že počítače v Indonésii jen odvádějí černou práci pro útočníka, který se ukrývá na druhém konci světa. Podle serveru Virus Radar mapujícího rozšíření škodlivých kódů po světě je Indonésie v tomto ohledu jednou z nejzamořenějších zemí na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám