Hlavní obsah

Pět zlozvyků uživatelů PC a jak se jich zbavit

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Většina z nás si dává pozor na riskantní chování na internetu – jsme ostražití na stránkách nabízejících software „zdarma“ nebo pirátské verze počítačových her a filmů. Je ale stále pravděpodobnější, že na vás kyberzločinci zaútočí i mimo temná zákoutí internetu. Přečtěte si pět jednoduchých tipů, jak se zbavit největších zlozvyků při používání PC a vystavit potenciálním útočníkům stopku.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1. chyba: Role administrátora pro všechny uživatele počítače

Jestliže sdílíte v rodině jeden počítač, dobře to znáte – potomek vám do počítače nainstaloval spoustu balastu, které ho pak jen zpomalují. Operační systém Windows umožňuje používat stejný počítač více uživatelům. Pro správu jednotlivých účtů pak lze využít hierarchii administrátorských oprávnění. Zatímco majitelé běžných účtů mohou s počítačem jen pracovat, administrátor má i právo do něj instalovat programy. Omezíte-li počet přístupů k systému jen na jednu nebo dvě oprávněné osoby, pravděpodobně tím významně snížíte bezpečnostní rizika.

2. chyba: Vylepšování internetového prohlížeče

Tzv. plug-iny vypadají jako užitečný způsob, jak rozšířit funkčnost vašeho prohlížeče – nabízejí například stahování videí z různých online služeb či pohodlné sledování dění na sociálních sítích. Upravit si prohlížeč podle svých potřeb je sice skvělé, ale přináší to s sebou i významná rizika. V poslední době se objevila řada na první pohled užitečných plug-inů, které kradou uživatelská data, a dokonce zapojují napadené počítače do DDoS útoků. Pokud necháte váš prohlížeč čistý a bez doplňků, věřte, že o tolik nepřijdete a váš počítač bude bezpečnější.

3. chyba: Ignorování aktualizací Java

Ta malá okýnka vyskakující z kraje obrazovky vás od práce nevyrušují jen tak. Pokud vyžadují pozornost, pravděpodobně k tomu mají dobrý důvod. I když za to Javu a Adobe nemáte rádi, měli byste je poslechnout a aktualizovat vždy tyto programy co nejdříve. A to nejen proto, abyste měli pokoj. Programy, jako prohlížeč dokumentů Acrobat, se stávají oblíbeným terčem kybernetických zločinců, kteří v nich hledají zneužitelné slabiny. Čím novější verzi budete mít, tím menší šance hackerům dáváte.

4. chyba: Máte příliš mnoho přátel na sociálních sítích

Zatímco skutečné kamarády spočítáte většinou na prstech jedné ruky, na sociálních sítích jich většina z nás má až přespříliš. Pokud váš profil navíc není dobře zabezpečený, může se k vašim příspěvkům, fotkám nebo citlivým údajům dostat prakticky každý. Jestliže seznam „přátel“ zúžíte, nic tím nezkazíte. Lidé, které vlastně ani neznáte, si toho stejně nevšimnou.

5. chyba: Přílišná důvěra v „neprůstřelné“ heslo

Máte pocit, že silné heslo dokáže úspěšně ochránit vaše účty, peníze i soukromí. Nenechte se mýlit. I když dodržujete všechny bezpečnostní zásady, není tento tradiční způsob zabezpečení neprolomitelný. Úniky hesel ze serverů, útok hrubou silou nebo pomocí sociálního inženýrství - to jsou metody, kterými se mohou kyberzločinci nabourat i do poměrně kvalitně zabezpečeného účtu. Pokud tedy můžete, využívejte možnost přihlašování prostřednictvím tzv. vícefaktorové autentizace, který znáte třeba z internetového bankovnictví, kdy je třeba znát nejen heslo, ale i další kód zaslaný v SMS zprávě vaší bankou. Ani tento způsob sicenení stoprocentní, avšak pro hackery jde o velkou překážku.

Spoustu starostí s vaší bezpečností vám může ušetřit v první řadě spolehlivý antivir. Společnost ESET na podzim uvedla nejnovější verzi svého populárního produktu pro domácnosti ESET Smart Security 7. Ten dokáže odhalit i složitě zašifrované hrozby, které se tak pokoušejí schovat před běžnými antiviry. Chrání i před škodlivými kódy, které se v poslední době začaly vyskytovat na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Twitter.

ESET navíc připravil podzimní akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2.. Všichni, kdo si do konce roku 2013 zakoupí licenci pro některý z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti (s výjimkou ESET Family Security Pack), získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám