Hlavní obsah

Obrana proti malwaru v roce 2013

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek – Snaha antivirových firem o potírání malwaru připomíná občas boj, který nemá jasného vítěze. Detekce a blokování hrozeb zaznamenává neustále dílčí posuny a reaguje na nové trendy, problém ale přetrvává. Malware i v roce 2013 zůstává vážnou hrozbou pro všechny počítačové uživatele a výrobcům antivirů nezbývá než se vydávat stále novými cestami, aby své zákazníky dostatečně ochránili.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

S vývojem moderních počítačových hrozeb zažívají evoluci také technologie, které mají za úkol chránit uživatele. Tradiční koncept „antivirového programu“ se postupně vyvinul do komplexního bezpečnostního balíku, který kromě standardního antimalwarového skeneru obsahuje firewall a další technologie, které přidávají další úrovně zabezpečení.

Jedním z důvodů současného trendu víceúrovňové ochrany je fakt, že kyberzločinci mají oproti antivirovým firmám výhodu prvního tahu. Stačí jim najít jedinou skulinu v obranné hradbě, zatímco vývojáři bezpečnostních řešení musejí zajistit svým zákazníkům kompletní obranu proti všem možným typům útoků. V době, kdy servery virových laboratoří zaznamenávají přes 200 tisíc unikátních škodlivých kódů každý den, jde o mimořádně složitý úkol.

Odpovědí autorů bezpečnostních řešení na neustálý příliv nových hrozeb jsou pokročilé technologie, které dokážou identifikovat a zastavit i hrozby, které dosud nikdo neobjevil a nezařadil do seznamu databází. Další výzvou nad rámec běžné ochrany jsou pak šifrované škodlivé kódy a exploity zneužívající zranitelností v internetových aplikacích, případně  malware na sociálních sítích, tj. hrozby, na které jsou staré postupy krátké.

Stále však platí, že svou důvěru můžete vložit jen do takového bezpečnostního řešení, které je pravidelně aktualizováno. Společnost ESET nedávno uvedla nejnovější verzi svého produktu pro domácnosti ESET Smart Security 7. Ten dokáže odhalit i složitě zašifrované hrozby, které se tak pokoušejí schovat před běžnými antiviry. Jeho součástí je také technologie Exploit Blocker, která odhalí i hrozby zneužívající zranitelnosti a bezpečnostní mezery v programech. Další funkcí, kterou jistě oceníte, je ochrana na sociálních sítích, jako je Facebook či Twitter.

Společnost ESET navíc připravila podzimní akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2. Všichni, kdo si do konce roku 2013 zakoupí licenci některého z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti (s výjimkou ESET Family Security Pack), získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám