Hlavní obsah

Na Česko se snese náklad z vesmíru, najít ho můžete i vy

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - V listopadu spadne z nebe na území České republiky 10 speciálních GPS modulů, které z výšky 30 kilometrů vypustí speciální stratosférický balón. Projekt nazvaný Stratocaching je vědecký experiment a zároveň geocachingová hra pro širokou veřejnost.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto.

Článek

Start balónu je naplánován na 16. listopadu v 9 hodin ráno. Celý experiment bude možné živě sledovat prostřednictvím přímého přenosu na webových stránkách projektu. Princip hry vychází z populárního geocachingu, což je zábava na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (čti keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice.

V rámci projektu Stratocaching na rozdíl od klasického geocachingu ale speciální schránky připomínající javorová semínka spadnou na zem přímo ze stratosféry a jejich nálezci budou odměněni pořadateli soutěže věcnými cenami. Až do okamžiku, kdy dropion, tedy stratosférický balón, vypustí z výšky 30 kilometrů svůj náklad, budou moci soutěžící tipovat oblast dopadu „kešek“ a také dropionu. Poté budou souřadnice dopadlých modulů zveřejněny na mapě a registrovaným hráčům budou zaslány e-mailem či SMS. Kdo „kešku“ najde, vyfotí na místě dopadu a zaregistruje její unikátní kód, získá odměnu.

Hlavním partnerem jedinečného projektu Stratocaching je antivirová společnost ESET. V duchu jejího nového sloganu „Enjoy safer technology“ chce umožnit co nejvíce lidem užívat si a bavit se s nejnovějšími technologiemi.  Stejně jako o vesmíru je těžké i o kyberprostoru přesně říci, kde začíná a kde končí. Můžete si však být jisti, že ESET je všude s vámi a v tichosti chrání vaše cenná data. Vy se tak můžete bezpečně pohybovat po internetu nebo sociálních sítích.

Mezi desítkou vesmírných kešek budou hned tři ESET stratocache s označením ESET Go Explore I., II.,III. Zaregistrujte se zdarma do hry na http://stratocaching.com a získejte hodnotné ceny! Obratem obdržíte potvrzovací e-mail od organizátora hry, kterým je sdružení Žádná věda, o. s.

ESET si zároveň pro své fanoušky připravil speciální soutěž. Kdo nejlépe tipne, kam dopadne dropion s náloží ESET „kešek“, může vyhrát například tablet. ESET odmění 10 nejlepších tipujících. Více informací o soutěži najdete na eset.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám