Hlavní obsah

Kybernetické útoky se v budoucnosti budou týkat i zdravotnických implantátů, varuje Europol

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Nové high-tech kybernetické útoky by mohly ohrozit dodávky elektrické energie, počítače obsažené v brýlích a hodinkách a také zdravotnické implantáty. Tvrdí to studie Evropského centra počítačové kriminality působící v rámci Europolu a také ICSPA, divize FBI sledující kybernetický zločin.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Zpráva, která zkoumá možné scénáře hrozeb pro rok 2020, předpokládá také rozvoj tzv. bio-hackingu. S jeho pomocí by mohli zločinci obelstít biometrické autentizační systémy, jako je například ověřování na základě otisků prstů.

Mnoho z uvedených předpovědí je založeno na trendech, které zažívají prudký rozvoj už nyní. V letošním roce americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal výstrahu o bezpečnostní chybě, která se týkala 300 běžných zdravotnických pomůcek od zhruba 40 dodavatelů.

Podle Stephena Cobba, předního odborníka na počítačovou bezpečnost, je zdravotnictví sektorem, který v poslední době zaznamenal rychlý růst v zavádění digitálních systémů zaměřených na poskytování lepší zdravotní péče za nižší cenu. Bohužel, i přes přísný režim pravidel, jejichž cílem je chránit soukromí a bezpečnost pacientů, v tomto poměrně novém odvětví dochází často k narušení bezpečnosti.

Praxe tuto skutečnost potvrzuje. Už před rokem se programátorovi Barnaby Jackovi povedlo naprogramovat software, který dokáže z lékařských zařízení číst údaje, pomocí nichž je možné měnit jejich nastavení a posílat jim instrukce. V extrémním případě je možné prostřednictvím defibrilátoru vyslat do těla smrtelný 830 voltový elektrický impuls.

Pokusy obelstít biometrické ověřování totožnosti se týkají mimo jiné i nového telefonu iPhone 5S od společnosti Apple. Způsoby, jak překonat senzor pro snímání otisků prstů, jsou stále poměrně složité a nákladné. Už toto samotné úsilí ovšem slouží jako důkaz, že o obsah vašeho telefonu je mezi počítačovými zločinci zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám