Hlavní obsah

Kdo vás špehuje na sociálních sítích?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Kdo má největší zájem nakukovat do vašeho soukromí na internetu? Světem se šíří konspirační teorie o Velkém bratrovi a všemocných tajných službách, skutečnost ale bývá většinou mnohem prostší. Po našich citlivých údajích, kterými se ve snaze zapůsobit na ostatní dobrovolně chlubíme, nejčastěji pasou lidé z našeho blízkého okolí. Zamýšleli jste se někdy nad tím, kdo si může prohlížet vaše statusy, komentáře a fotografie na sociálních sítích a jaké nepříjemnosti si tím můžete způsobit?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1.    Současní i bývalí partneři

Pokud jste se nad výše uvedenou otázkou pozastavili, možná vás napadl váš bývalý partner. Server Mail Online tvrdí, že až 90 % uživatelů sleduje na sociálních sítích, jak se vede jejich bývalému příteli či přítelkyni. Pokud jste jejich prostřednictvím s vaší/vaším ex stále v kontaktu, téměř jistě se čas od času podívá, jak se vám daří. Ti žárlivější se navíc rádi ujišťují, o kolik vinou rozchodu bývalý partner přišel. Pečlivou prohlídkou pravděpodobně projde i váš současný partner.

Můžete se ale dočkat i dalších nepříjemností. Staré fotografie a příspěvky mohou být předmětem žárlivé scény naopak u nového partnera. Ještě horší variantou jsou pak nemilá zjištění a staré hříchy, s nimiž jste se na prvním rande jaksi zapomněli svěřit. I proto dobrá polovina uživatelů zpětně maže staré fotografie z dovolených, na kterých jsou zachyceni v objetí s bývalým partnerem.

2.    Současní a budoucí zaměstnavatelé

Když si odmyslíme speciální internetové služby zaměřené na budování pracovních kontaktů, uchazeč o práci je často podroben vstupní prohlídce i na dalších sociálních sítích. Vaši budoucí zaměstnavatelé se jejich prostřednictvím ujišťují především o tom, zda opravdu splňujete předpoklady uvedené ve vašem životopise. Plusové body můžete získat, když se prokáže váš aktivní zájem o daný obor. Naopak kamenem úrazu mohou být příspěvky nezapadající do firemní kultury společnosti, v níž byste rádi pracovali.

Fotky z párty, vyhraněné politické názory nebo členství v pochybných skupinách vás dokonce mohou stát místo v aktuálním zaměstnání. Až tento článek dočtete, schválně se podívejte, jaké informace si o vás na vašem profilu může kdokoli přečíst. Váš nekorektní vtípek možná pobavil vaše kamarády, co na to ale asi řekne váš šéf a další kolegové z práce?

3.    Počítačoví zločinci

Už dlouhou dobu odborníci na počítačovou bezpečnost upozorňují na rizika, která souvisejí s využíváním sociálních sítí. Kyberzločinci na nich například často lákají na podvodné soutěže o hodnotné ceny s jednoduchou anketní otázkou. Uživatel na otázku odpoví a v dobré víře uvede jako povinný kontakt své telefonní číslo. Na něj pak nechají kriminálníci zaslat ověřovací kód, který slouží k platbě. Během několika minut se jim pak podaří ke kódu dostat a majitele telefonního čísla dokážou připravit o stovky korun z jeho účtu.

Krádeže identity se ovšem dopouštějí i lidé, kteří nemají valné počítačové znalosti, ale náhodou se dostanou k cizímu počítači. Proto není od věci zkontrolovat zabezpečení účtů k vašim internetovým službám, opatřit je silným heslem a vzdát se pohodlí automatického přihlašování ve vašem prohlížeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám