Hlavní obsah

Jste odolní vůči phishingu?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Komerční článek - Otravné phishingové e-maily nepřestávají bombardovat schránky elektronické pošty. Zatímco zkušení počítačoví uživatelé na tyto podvodné praktiky naletí jen zřídka, někteří lidé jsou vůči praktikám autorů phishingu mimořádně náchylní. Výzkumy dokazují, že odolnost vůči podvodným e-mailům závisí nejen na zkušenostech, ale také na pohlaví nebo typu osobnosti.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Na letošním mezinárodním setkání neziskové organizace Společnost pro lidský faktor a ergonomii (HFES), jejímž cílem je podporovat výzkum a výměnu znalostí o lidských vlastnostech, sestavili účastníci profil chování a vlastností uživatelů elektronické pošty, kteří jsou náchylní skočit na lep phishingovým e-mailům. Jejich autoři se zpravidla snaží prostřednictvím manipulace vylákat z obětí peníze, případně citlivá data z bankovního konta.

Jak se pozná člověk, který má předpoklady podlehnout těmto podvodům? Výzkum, v němž účastníci rozlišovali mezi legitimními a phishingovými zprávami, ukázal především rozpor mezi sebedůvěrou a skutečnými schopnostmi respondentů. Propadly totiž především osoby s přehnaně vysokým sebevědomím, které byly přesvědčeny o tom, že falešný e-mail bez problémů rozpoznají.

Výzkum poukázal na celkem tři rozhodující faktory náchylnosti k phishingu. Vedle sebedůvěry prý záleží mimo jiné i na pohlaví. Ženy byly na základě zveřejněných výsledků mnohem méně než muži schopny identifikovat závadný e-mail. Do třetice je významný i typ osobnosti. Jak se ukázalo, introverti mají tendenci nedůvěřovat vedle phishingu i zcela legitimním zprávám.

Phishing a další hrozby využívající cílené manipulace s lidmi jsou mimořádně záludnou hrozbou, před níž neexistuje žádná 100% spolehlivá obrana. Abyste se nenechali třeba v návalu práce napálit a neumožnili kyberzločincům přístup k obsahu svého počítače, je třeba být zejména při práci s pracovními dokumenty a e-maily neustále ve střehu. Při eliminování velké části hrozeb vám pak může pomoci kvalitní bezpečnostní software.

Phishingové e-maily a další typy sociálního inženýrství, které se vyskytují v e-mailech a v komunikačních programech, vám může pomoci eliminovat bezpečnostní program ESET Smart Security 6. Ten obsahuje funkcionalitu Anti-phishing, která dokáže zabránit podvodným internetovým stránkám získat vaše citlivá data, jako jsou přístupové údaje k poštovním účtům nebo internetovému bankovnictví.

Využít přitom můžete podzimní akční nabídku firmy ESET nazvanou „3 roky za cenu 2“ pro nové zákazníky. Všichni, kteří si od 2. září do 31. října 2013 zakoupí novou elektronickou licenci některého produktu ESET určeného pro spotřebitele nebo firmy, získají ochranu proti malwaru na tři roky za stejnou cenu, jako stojí licence na dva roky. Ve srovnání s nákupem na jeden rok tak zájemci ušetří až 1359 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám