Hlavní obsah

Jak se ubránit počítačovým virům? Pomůže psací stroj a kladivo

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Jeden ze slavných Murphyho zákonů říká, že co nejde silou, jde ještě větší silou. Máte-li tedy problém s hackery nebo počítačovými viry, můžete ho řešit buď instalací antiviru, nebo prostě vyškubnout kabel ze zdi a vrátit se zpět k psacímu stroji. Z něj vám na dálku nikdo data nevytáhne.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Během vrcholící okurkové sezóny proběhla světovými médii zpráva z přísně utajovaného světa ruských tajných agentů. Federální služba ochrany ústavních činitelů FSO, nástupkyně nechvalně proslulé KGB, projevila zájem o dvacet psacích strojů, konkrétně modelů, které mají být mimořádně vhodné pro psaní tajných dokumentů.

Inzerát se objevil na portálu veřejných zakázek a neušel pozornosti ruského tisku. „Po skandálech s odhaleními Edwarda Snowdena, úniky tajných dokumentů na serveru WikiLeaks či s odposloucháváním (bývalého ruského prezidenta) Dmitrije Medvěděva na summitu G20 v Londýně se FSO rozhodlo rozšířit praxi psát dokumenty na papír,“ komentoval rozhodnutí nejmenovaný zdroj pro ruský list Izvestija.

Návrat „zpátky na stromy“ svůj účel jistě splní. Už proto, že informace uchovávané v počítačích, obzvláště v těch připojených k internetu, nejsou nikdy úplně v bezpečí. Jednoduchá a účinná řešení ovšem nejsou pouze doménou Ruska. Ještě brutálnější zásah proti počítačovým virům provedly na opačné straně dávno padlé železné opony americké úřady.

Management Úřadu pro ekonomický rozvoj – The Economic Development Administration ne zcela správně pochopil jádro sdělení své IT podpory, která pracovníky na základě vlastního šetření informovala o sofistikovaném kybernetickém útoku, který má na svědomí extrémně odolný škodlivý kód. Tak závažné varování pochopitelně nezůstalo bez reakce.

Počítačová špína nejspíš byla opravdu zažraná, protože zaměstnanci odhodlaní zamezit počítačovým zločincům v jejich nelegální činnosti vyrazili do boje vyzbrojeni nikoli antivirovými programy, ale kladivy! Zničena byla výpočetní technika v hodnotě 170 tisíc dolarů. Odstraňování hrozeb bylo dokonce tak důkladné, že zkáze neunikly ani klávesnice, myši a tiskárny.

V obou případech platí, že extrémní řešení sice splnilo svůj účel, ovšem s použitím naprosto neadekvátních metod. V oboru počítačové bezpečnosti totiž platí, že nejslabším článkem všech IT systémů nejsou počítače, servery, případně software, ale jejich obsluha. Kdyby se jmenované organizace zaměřily na vzdělávání svých zaměstnanců v oblasti počítačové bezpečnosti, nemusely se stát terčem posměchu celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám