Hlavní obsah

Nedůvěřujte wi-fi v kavárně

Novinky, Pavel Hrdina, ESET

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek – Veřejně přístupné internetové připojení přes wi-fi síť se v posledních několika letech stalo standardem pro většinu restaurací, kaváren, obchodních domů a dalších míst, kde se pohybuje velké množství lidí. Zvyknout si na přítomnost signálu v tramvaji nebo v baru na pláži je příjemné, zvyšuje se však riziko, že narazíte na špatně zabezpečenou síť.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Článek

Je třeba mít na paměti, že ať už se připojujete k bezdrátové síti odkudkoli, wi-fi, na kterou se připojujete, v tu chvíli supluje vašeho poskytovatele internetového připojení a její provozovatel má možnost sledovat průchozí datový tok. To samozřejmě ještě neznamená, že vás majitel routeru bezpodmínečně špehuje. Možné to ale je, a proto vždy stojí za to rozmyslet se, nakolik místnímu připojení důvěřujete.

Příliš zvědavý kavárník samozřejmě není největší hrozbou veřejných wi-fi hotspotů. Zájem o vaše přenášená data může mít kdokoli, kdo je s vámi v danou chvíli v síti připojen. Stačí mít dost zkušeností a vhodný software, se kterým může kyberzločinec monitorovat komunikaci jednotlivých zařízení s místním routerem. Vy přitom nikdy nevíte, kdo všechno s vámi v danou chvíli sdílí připojení.

Abyste byli před podobnými útoky dostatečně chráněni, krokem číslo jedna je pořídit si kvalitní softwarový firewall. To, co mnohým uživatelům přijde jako samozřejmost, bohužel zdaleka neplatí pro všechny. Nejde ani tak o hrozby z internetu jako o pokusy o monitorování a případné krádeže vašich dat přenášených uvnitř sítě.

Zárukou bezpečnosti je používání protokolu https, který je šifrovaný a jeho používání můžete kdykoli kontrolovat v adresním řádku webového prohlížeče. I kdyby někdo získal možnost sledovat vaši aktivitu na internetu, u návštěvy zabezpečených stránek platí, že nikdo nemá přístup k datům, která posíláte a přijímáte při komunikaci s danou službou. V některých případech, například při komunikaci s vaší bankou, je to ale naprostá nutnost.

Zcela zásadní je také ochrana elektronické pošty. Pokud používáte e-mailového klienta POP3/SMTP, základní konfigurace pro většinu z nich je absolutně nezabezpečená. Jste-li úplně bez ochrany, takřka kdokoli v kavárně může číst vaše e-maily a získat přístup k přístupovým jménům a heslům. Přístupem k e-mailu přitom problémy mohou teprve začít.

Kvalitní firewall, antivir i ochranu elektronické pošty může nabídnout v rámci jediného produktu bezpečnostní řešení ESET Smart Security 6. To obsahuje mimo jiné speciální ochranu před krádeží identity, která dokáže zabránit hackerům ve zneužití citlivých dat (internetové bankovnictví, foto, video atd.) a zůstat v bezpečí při použití veřejného wi-fi připojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám