Hlavní obsah

Virová nákaza se šíří nejčastěji přes flashdisky

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: www.eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Trendy v počítačové bezpečnosti se poměrně dynamicky mění. Vznikají nové hrozby, další se neustále vracejí. Existují ale i stálice, které ohrožují uživatele počítačů od vzniku prvních počítačových virů. Nejrozšířenějšími světovými hrozbami jsou škodlivé kódy šířící se přes přenosná média. V roce 2013 se to týká především flashdisků.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Více než rok byl nejrozšířenějším malwarem INF/Autorun. Jedná se o hrozbu, která využívá k infiltrování počítače soubor Autorun.inf. Ten obsahuje informace o programech, které se automaticky spouštějí při připojení odnímatelného média (nejčastěji USB flash paměti) k počítači s operačním systémem Windows.

V květnu 2013 přišel zlom. Na celosvětový žebříček nejrozšířenějších hrozeb se vyšplhal červ Win32/Bundpil. S malwarem INF/Autorun, který na pomyslném trůnu nahradil, má jednu důležitou společnou vlastnost – jde o škodlivý kód šířící se pomocí přenosných médií. Hrozba obsahuje URL adresy, z nichž se pokouší stahovat další soubory.

Oba dva zmíněné škodlivé kódy jsou v celosvětovém měřítku nebezpečnější než viry, které se šíří po internetu. Kyberzločinci zneužívají faktu, že nebezpečí z odnímatelných médií většina uživatelů podceňuje. Rychlost a jednoduchý transport souborů totiž vedle užitečných programů nebo dokumentů umožňuje také snadné šíření virů, které se do vašeho počítače infiltrují schované mezi ostatní soubory.

Jediný spolehlivý způsob, jak být před těmito hrozbami v bezpečí, je spolehnout se na kvalitní bezpečnostní software, který odnímatelná média sám zkontroluje. A to při každém jednotlivém připojení externího média k počítači. Ať už se jedná o flashdisk, CD, DVD nebo třeba externí disk, z nezkontrolovaných médií byste pro jistotu nikdy neměli otevírat nebo kopírovat žádné soubory.

Bezpečnostní řešení, která vám může pomoci problém s infikovanými médii eliminovat, je ESET Smart Security 6. V programu si můžete nastavit blokování všech neznámých CD, DVD, USB a jiných médií a tím zabránit nechtěnému přenosu škodlivých dat z externího zařízení. ESET Smart Security 6 zároveň umožňuje kontrolovat zařízení a média okamžitě po vložení. K dispozici máte navíc bezplatnou technickou podporu, která vám v případě nouze odviruje počítač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám