Hlavní obsah

Počítačoví zločinci se učí česky

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: www.eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Také jste si mysleli, že už jste proti spamu imunní? Tak raději zpozorněte. Drtivá většina spamů a virů se až dosud šířila s anglicky psanými texty, aby byl zásah co největší. Většina počítačových uživatelů už takové zprávy rovnou hází do koše a právě proto nově vznikající počítačové hrozby používají nejrůznější jazykové verze, češtinu nevyjímaje.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Letos v květnu Českou republiku zasáhla vlna nákazy tzv. policejním virem. Útočníci využívající metod sociálního inženýrství se prostřednictvím trojského koně snažili v uživateli vzbudit strach z trestního stíhání. Infikovaný počítač nešel vypnout a strašil uživatele obviněním z distribuce dětské pornografie a šíření spamu. Šlo se ale vykoupit částkou 2000 korun, kterou byste poslali přes některou z transakčních služeb.

Tato hrozba se objevila už na začátku roku, byla ale podezřelá na první pohled.  A to kvůli strojovému českému překladu s velkou spoustou chyb. Pozdější varianta už byla mnohem dokonalejší. Na obrazovce nejen že nechyběly údaje o IP adrese a záznam z webkamery, výzva byla navíc napsána perfektní češtinou. Kyberzločinci tak měli mnohem větší šanci, že část méně zkušených uživatelů v panice opravdu pošle peníze.

České mutace notoricky známých phishingových hrozeb se šíří i po e-mailu.  Hlavními terči jsou zákazníci českých bank a dalších finančních institucí. Z nich chtějí počítačoví zločinci vymámit přístupová jména a hesla, která pak prodávají dál, nebo rovnou zkoušejí zneužít. Využívají přitom právě toho, že výzva v češtině je pro uživatele mnohem důvěryhodnější.

Phishing a další hrozby využívající cílené manipulace s lidmi jsou mimořádně záludnou hrozbou, před níž neexistuje žádná 100% spolehlivá obrana. Abyste se nenechali třeba v návalu práce napálit a neumožnili kyberzločincům přístup k obsahu svého počítače, je třeba být zejména při práci s pracovními dokumenty a e-maily neustále ve střehu. V eliminování velké části hrozeb vám pak může pomoci kvalitní bezpečnostní software.

Phishingové e-maily a další typy sociálního inženýrství, které se vyskytují v e-mailech a v komunikačních programech, vám může pomoci eliminovat třeba ESET Smart Security 6. Tento program obsahuje funkcionalitu Anti-phishing, která zabrání podvodným internetovým stránkám získat citlivá data, jakými jsou uživatelské jméno, heslo k poštovním účtům a bankovnictví, detaily o kreditní kartě atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám