Hlavní obsah

Budou distributoři hudby a filmu používat viry pro omezení pirátství?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Filmový a hudební průmysl má dlouhodobý problém s pirátstvím. Prodeje CD a DVD stále klesají, všechna hudební alba, filmy a seriály s trochou šikovnosti můžete najít na internetu. Tak proč za to platit? Opravdu účinným donucovacím prostředkem pro nepoctivé konzumenty nelegální hudby a filmů by mohly být počítačové viry.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Nápad, který se objevil v osmdesátistránkové zprávě komise věnující se krádežím amerického duševního vlastnictví, je šokující. Počítá s využitím nástrojů, které až dosud využívali výhradně počítačoví zločinci a tajné služby. Návrhy uvnitř zprávy mluví o legálním využití rootkitů, spyware a dalších kódů, které obvykle pomáhají zločincům k nelegálním výdělkům.

Jak by pomocí těchto nástrojů donutily uživatele zaplatit za produkt duševního vlastnictví? Jednoduchý návod ukazuje nedávný tzv. „policejní virus“, který se v květnu šířil mezi českými internetovými uživateli. Infikovaný počítač nešel vypnout a strašil uživatele obviněním z distribuce dětské pornografie a šíření spamu. Šlo se ale vykoupit částkou 2 000 korun, kterou pošlete přes některou z transakčních služeb.

Podobný postup navrhuje i tato zpráva. Pokud by trojský kůň nebo spyware ve vašem počítači našly na vašem disku nelegálně staženou písničku nebo díl seriálu, došlo by k zablokování vašeho počítače. Abyste ho mohli zase odemknout, museli byste se přiznat na policii. Teprve až poté byste obdrželi přístupový kód deaktivující ransomware, který byl na váš počítač zavlečen za účelem vybrat „výpalné“.

I pokud byste škodlivý kód dokázali deaktivovat, nahrávací společnosti by měly k dispozici nahrávku z vaší webkamery a další důkazy, které jsou uložené na vašem disku. Přestože se jedná pouze o návrh, představa virů a dalšího malwaru jako prostředku boje proti internetovému pirátství nebo jakémukoli jinému nelegálnímu jednání, je zcela nová a právně a eticky problematická.

Komise tvrdí, že takováto opatření neporušují existující zákony užívání internetu. Pokud má pravdu, pak by pouze uživatelé měli mít právo rozhodovat o tom, kdo bude mít přístup k jejich datům. Možná nás tak do budoucna budou antivirové programy chránit nejen před kyberzločinci, ale také před organizacemi, které chrání autorská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám