Hlavní obsah

Největší kybernetický útok v historii zpomaluje internet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Internet na celém světě v posledních dnech zpomaluje. Celosvětová počítačová síť se potýká s delší odezvou kvůli masivnímu kybernetickému útoku, který bezpečnostní experti označují za největší v historii. Upozornil na to server BBC.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok je směřován na organizaci Spamhaus, která spolupracuje s poskytovateli e-mailových stránek na filtrování nevyžádané pošty. Pro tyto účely vytváří a spravuje databázi webů, ze kterých jsou spamy odesílány nejvíce.

„Mohu potvrdit, že útoku čelíme již poslední týden,“ potvrdil generální ředitel Spamhausu Steve Linford. „Inženýři odvedli kus práce, a tak se zatím útočníkům nepodařilo naše servery vyřadit z provozu,“ konstatoval.

Útok typu DDoS je veden nebývale velkou silou. Proti doposud zaznamenaným pokusům o vyřazení serverů z provozu je až šestkrát silnější, což znatelně zahlcuje internetové linky. Uživatelé to mohou zpozorovat u pomalejšího načítání webových stránek i při déle trvajícím stahování souborů po síti.

Síť je ucpaná jako dálnice 

Podle bezpečnostního experta University of Surrey Alana Woodwarda vzniká útokem takzvaný Knock-on efekt. „Pokud si představíte internet jako dálnici, tak v podstatě útočníci vytvořili takový provoz, že se začíná tvořit kolona,“ vysvětlil Woodward.

Podle něj se piráti na útok velice dobře připravili. Vyřadit Spamhaus z provozu totiž nezvládne v žádném případě nějaký začátečník. Organizace má totiž podporu mnoha velkých internetových společností a její infrastruktura se skládá z více jak 80 serverů rozmístěných po celém světě.

Vedení Spamhausu prohlásilo, že za útokem stojí nizozemský poskytovatel úložného prostoru Cyberbunker, kterého organizace před časem zařadila do databáze blokovaných webů, protože na internetu distribuuje závadný obsah. Ve snaze vyřadit servery z provozu prý poskytovateli pomáhá „internetové podsvětí z Evropy a Ruska“.

Zástupci Cyberbunkeru se zatím k nařčení nevyjádřili. Již dříve se však nechali slyšet, že Spamhaus zneužívá svou pozici a svévolně reguluje svobodný internet.

DDoS útoky na české servery

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily začátkem března také některé tuzemské servery. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti v této souvislosti hovoří o největším útoku v historii českého internetu.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám