Hlavní obsah

K čemu je vlastně dobrý tablet?

Novinky, Pavel Hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boom tabletů je ještě rychlejší než před lety nástup mobilních telefonů nebo kapesních mp3 přehrávačů. Od roku 2010 stoupají počty prodaných tabletů raketovým tempem a jen loni se těchto zařízení prodalo v České republice na čtvrt milionu. Kromě toho, že se koupí tabletu zařadíte mezi ctitele technologických trendů, zůstává otázkou, nakolik jsou tyto přístroje opravdu užitečné.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

K práci slouží počítač s klávesnicí a myší, na hraní her konzole s ergonomickým ovládáním, ke sledování televizního vysílání televizor s velkou obrazovkou, pro čtení elektronických knih zařízení s technologií elektronického inkoustu a na rychlou kontrolu e-mailů stačí běžný smartphone. K čemu tedy tablet, ptají se jejich odpůrci, pro něž jsou tato digitální zařízení jen marketingovým tahákem pro zákazníky dobře ovlivnitelných reklamou.

Obhájci zase oponují, že díky tabletu není potřeba nosit s sebou plnou tašku různých přístrojů, když stačí jen jeden, který zastane téměř plnohodnotně všechny potřebné funkce, a to navíc na velkém displeji s dotykovým ovládáním. Za pozornost stojí, že stejní lidé pak stejně mnohdy používají na cestách notebooky, čtečky a chytré mobilní telefony. Tablety sice přinášejí svým majitelům pohodlí, málokdy však i produktivitu.

Průzkumy aktivit uživatelů ukazují, že zdaleka nejčastější aktivitou uživatelů tabletů je surfování na webu a především na sociálních sítích. Při této aktivitě totiž poskytují mnohem větší pohodlí, než smartphony s relativně malými displeji nebo relativně těžké notebooky. Výzkum společnosti Nielsen studies ukázal, že nejčastěji lidé využívají tablet coby druhou obrazovku při sledování televize. Mohou tak například komunikovat na sociálních sítích a přitom koukat na fotbal nebo film.

O tom, k čemu tablety skutečně slouží, vypovídají i místa, kde je lidé používají. Podle společnosti Nielsen 65 % uživatelů tráví čas u tabletů hlavně doma a nikoli v práci, ve škole nebo na cestách. Mobilita přitom bývá hlavním argumentem, proč si lidé tablety mají kupovat. Místo užitečných aplikací pak zařízení využívají k aktivitám, které jinak běžně provádějí na svém stolním počítači nebo notebooku.

Pokud je tedy tablet k něčemu užitečný, pak k pohodlnému přístupu na internet, sociálním sítím a zábavě v podobě konzumace multimediálního obsahu. Využívat je k práci nebo studiu je vzhledem k absenci klávesnice nepohodlné. Dobrá rada na závěr zní - nekupujte si tablet, dokud nebudete vědět, jestli ho opravdu potřebujete. Jinak z něj dříve či později budete pouze stírat prach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám