Hlavní obsah

5 největších mýtů o zpomalení PC

Novinky, Pavel Hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejčastějších problémů, který musí uživatelé PC řešit, je zpomalení jejich počítače. Ten by přitom mnohdy měl, vzhledem k nainstalovanému modernímu hardwaru a softwaru, běžet rychlostí blesku. Příčin může být spousta, bohužel jsou ale mnozí lidé ochotni uvěřit mýtům, které s rychlostí fungování počítače nemají nic společného.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Mýtus č. 1: Hardwarové komponenty se opotřebovávají

Fakt: Povaha hardwaru uvnitř počítače zpomalení neumožňuje. Funguje se stejnou rychlostí, ať je zbrusu nový nebo už několik let přesluhuje.

Myšlenka, že výkon PC trpí, protože se jeho hardware v průběhu času "opotřebovává", se zdá jako logický předpoklad založený na srovnání se stroji, jako je pračka nebo sekačka. Ve skutečnosti se může opotřebit maximálně chlazení počítače a další mechanické komponenty. Zbytek hardwaru buď funguje, nebo ne.

Mýtus č. 2: Jediný způsob, jak urychlit pomalé PC, je smazat pevný disk a přeinstalovat Windows

Fakt: Provedení nové instalace Windows je zaručený způsob, jak opět zrychlit váš počítač, rozhodně ale nejde o jediný ani nejúčinnější způsob.

Přestože reinstalací systému Windows se zvýší rychlost, je to zároveň neuvěřitelně složitý a zdlouhavý proces. Samotná reinstalace operačního systému zabere asi 30 minut, kopírování a reinstalace všech programů a souborů může trvat i dlouhé hodiny. Přesto někteří "experti" doporučují, abyste tuto proceduru podstoupili aspoň jednou ročně!

Mýtus č. 3: Windows 8 nezpomaluje jako 7, Vista nebo XP

Fakt: Windows 8 opravdu disponuje vylepšením oproti předchozím verzím, zpomaluje se však běžným používáním téměř stejně jako jeho předchůdci.

Windows 8 obsahuje několik vylepšení, která ovlivňují rychlost startu. Některé programy tak mohou být díky tomu pohotovější. Protože je to relativně nový operační systém, možná jste si zatím zpomalování nevšimli. Bohužel, rychlost Windows 8 se časem ztrácí podobně jako u Windows 7, Vista nebo XP.

Mýtus č. 4: Nové počítače běží tak rychle, jak to jen jde

Fakt: Rychlost nového PC může být navýšena až o 25 % změnou konfigurace a optimalizací nastavení, odstraněním automaticky spouštěných položek nebo defragmentací disku.

Nové PC je vždy oproti staršímu počítači rychlejší. Ale to, že nový počítač pracuje rychleji, neznamená, že pracuje na hranici svých možností.

Mýtus č. 5: Pokud PC zpomaluje, je to téměř vždy kvůli spywaru

Fakt: Moderní spyware obvykle ovlivňuje výkon PC podobně jako jakýkoli jiný typ softwaru.

Většina lidí si uvědomuje, že je třeba být vůči spywaru ostražitý, a to je správně.Spyware je navržen tak, aby se nainstaloval a běžel na PC bez vědomí uživatele a s co nejmenším zatížením systému, aby nebyl nápadný. Zatímco někdy tento druh malwaru  pouze obtěžuje „vyskakovacími“ reklamami a dělá nepořádek na vaší ploše, jindy zase sleduje vaše počítačové aktivity nebo dokonce krade osobní údaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám