Hlavní obsah

Kybernetické útoky zvedly poptávku po antivirech o desítky procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné kybernetické útoky zvýšily poptávku firemních zákazníků po antivirových produktech o desítky procent. Bezpečnostní firmy ale očekávají, že zájem rychle opadne a znovu se objeví až s příštím útokem.

Článek

Zvýšený zájem o antivirové programy zaznamenala například česká firma AVG. "Jelikož byla tato záležitost silně medializována a dotkla se i uživatelů postižených služeb, jako jsou internetové bankovnictví, vyhledávače, brány operátorů, dostala se i do povědomí široké veřejnosti," uvedl člen AVG VirusLab Jiří Kropáč.

Podle Patricka Müllera ze společnosti Symantec nešlo o nebezpečné útoky, ale v Česku se v podobném rozsahu objevily poprvé, což vyvolalo ve firmách debatu o bezpečnosti.

"Ovšem v případě DDoS útoků jsou hlavním problémem nezabezpečené domácí počítače, které jsou při útocích masově zneužity, aniž by o tom uživatelé vůbec věděli. Klíčem v boji proti DDoS útokům jsou tak domácí uživatelé, kteří by se měli aktivně zajímat o bezpečnost na internetu a používat kvalitní bezpečnostní software, aby jejich počítač nebyl zbraní v rukou kyberzločinců," podotkl Müller s tím, že i přes zvýšený zájem nebere velké množství uživatelů bezpečnost svého PC vážně.

Zvýšené množství dotazů na možnosti bezpečnostního softwaru zaznamenal i Fortinet. "Množství nelze kvantifikovat. Co tato vlna zájmu přinese po obchodní stránce, ukáže čas," uvedl šéf české pobočky Vladimír Brož.

Největší útoky v historii českého internetu

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily některé tuzemské servery téměř celý předminulý týden. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti o minulém týdnu hovoří jako o největším útoku v historii českého internetu.

Zasedla kvůli nim minulý týden i Rada pro kybernetickou bezpečnost. Ta se na půdě Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) shodla, že kvůli nim bude zapotřebí upravit i chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti, ve hře je případně i novelizace zákona o elektronických komunikacích.

„Díky proběhlým útokům byly zjištěny nové poznatky, které se ještě před mezirezortním připomínkováním promítnou do připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti,“ informoval v tiskovém prohlášení NBÚ. Konkrétní úpravy však neprozradil. [celá zpráva]

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám