Hlavní obsah

Za polovinou nevyžádané pošty stojí 20 poskytovatelů webových služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba polovina nevyžádaných emailů pochází od pouhých 20 poskytovatelů internetových služeb. Vyplývá to podle internetového serveru BBC ze studie, kterou vypracoval nizozemský vědec Giovane Cesar Moreira Moura. Studie zkoumala přes 42 000 poskytovatelů internetových služeb.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Největším hříšníkem z hlediska spamu je podle studie nigerijská společnost Spectranet. Z téměř dvou třetin adres, které tato firma spravuje, jsou odesílány nevyžádané emaily. Celkově však rozesilatelé spamu upřednostňují sítě v Asii, zejména v Indii.

Studie má pomoci při tvorbě nástrojů pro odhalování nežádoucí internetové pošty. Podobně jako se lidé vyhýbají nebezpečným částem města, mohou tyto nástroje odstraňovat poštu pocházející od rizikových poskytovatelů internetových služeb.

"Pokud chtějí bezpečnostní inženýři snížit počet útoků na internetu, měli by se zaměřit na sítě, které jsou nejčastějším zdrojem útoků," uvedl Moura.

Každý šestý spam pochází z Evropy

Podle analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab byla loni největším šiřitelem spamu Čína s 19,5 %, přitom ještě minulý rok se tato země nedostala ani do první dvacítky. Dramatický nárůst o více jak 13,5 procentního bodu na celkových 15,6 procenta zaznamenaly minulý rok Spojené státy, které se umístily na druhém místě. Z Evropy pochází 15,1 % nevyžádané pošty.

Celosvětový objem spamu byl ale v roce 2012 nejnižší za posledních pět let, přestože nevyžádané e-maily stále převyšují nad standardní elektronickou korespondencí v poměru 72:28. V meziročním srovnání je to pokles o 8,2 procentního bodu.

„Hlavním důvodem tohoto poklesu je celkově vyšší úroveň protispamové ochrany. Spamovými filtry je dnes vybaven prakticky každý e-mailový systém, včetně těch bezplatných,“ uvedl Jan Sekera, produktový manažer Kaspersky Lab.

Navzdory poklesu celkového procenta spamu v e-mailové komunikaci poklesl podíl e-mailů se škodlivými přílohami pouze mírně na 3,4 %. „To je stále velmi vysoké číslo, pokud vezmeme do úvahy skutečnost, že se týká pouze e-mailů se škodlivou přílohou a ignoruje všechny ostatní spamy obsahující odkazy na závadné stránky,“ konstatoval Sekera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám