Hlavní obsah

USA se připravují na silný kybernetický útok z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cizí mocnosti se zdráhají spustit velký elektronický útok proti životně důležité infrastruktuře Spojených států, protože vědí, že původce může být vypátrán a vystaven nebezpečí rázné odpovědi. Při slyšení před branným výborem amerického Senátu to ve středu řekl náčelník americké kybernetické obrany generál Keith Alexander.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cizí státy se ale podle Alexandera neváhají uchýlit k menším útokům proti privátním nebo veřejným webovým serverům. Žádnou konkrétní zemi nejmenoval, i když vláda prezidenta Baracka Obamy stále častěji obviňuje z kybernetických útoků a krádeží dat Čínu.

Alexander varoval, že kybernetické zbraně se šíří a zdokonalují. Je podle něj pouze otázkou času, kdy se tyto nástroje dostanou do rukou extremistickým skupinám nebo jednotlivcům, kteří pak mohou Spojeným státům způsobit nemalé škody.

Generál vyzval poslance, aby vypracovali zákony, které vládě i soukromým společnostem umožní lépe kontrolovat kriticky ohrožené sítě, bankovní systémy a vodohospodářská zařízení a které umožní sdílet informace o hackerech a obraně proti jejich útokům.

Úroveň zabezpečení počítačových systémů je podle Alexandera v USA různá. Zatímco finanční ústavy jsou většinou zajištěny lépe, elektrické rozvodné sítě jsou na tom hůř. I banky se ale stávají oběťmi takzvaných DDoS útoků (Distributed Denial of Service).

S DDoS útoky se potýkalo i Česko 

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily některé tuzemské servery téměř celý minulý týden. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti o minulém týdnu hovoří jako o největším útoku v historii českého internetu.

Zasedla kvůli nim v úterý i Rada pro kybernetickou bezpečnost. Ta se na půdě Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) shodla, že kvůli nim bude zapotřebí upravit i chystaný zákon o kybernetické bezpečnosti, ve hře je případně i novelizace zákona o elektronických komunikacích.

„Díky proběhlým útokům byly zjištěny nové poznatky, které se ještě před mezirezortním připomínkováním promítnou do připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti,“ informoval v tiskovém prohlášení NBÚ. Konkrétní úpravy však neprozradil. [celá zpráva]

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám