Hlavní obsah

I jako rodič máte právo být na sociálních sítích

Novinky, Pavel Hrdina

Komerční článek - Sociální sítě nejsou uzavřeným klubem teenagerů, kam mají dospělí vstup zakázán. Jde o službu otevřenou komukoli včetně vás. Vaše děti si tu mohou povídat se svými kamarády, ale také s úplně neznámými a nedůvěryhodnými lidmi. Nezletilí a nezkušení uživatelé se proto mohou snadno stát obětí kyberšikany, podvodu nebo sexuálního obtěžování. Držte se zpátky, ale mějte vše raději pod kontrolou.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Teenageři často považují sociální sítě za místo, kde se pohybují pouze mladí lidé. Ačkoliv to už od začátku byla spíše iluze než pravda, jen těžko se smiřují s tím, že tuto službu začínají využívat jejich učitelé, rodiče a další lidé, kterým jsou na ulici zvyklí vykat. Když se jim v upozorněních objeví žádost o přátelství od svého rodiče, vysvětlete jim, že nejde o žádnou zradu ani životní katastrofu.

Neexistuje rozumný důvod pro to, abyste jako rodič neměli mít možnost dohlédnout na to, aby se vaše dítě nedostalo do svízelných situací, kterým vy jako rodič dokážete zabránit. Sociální sítě totiž ve skutečnosti nejsou pohádkovou oázou, ale služba vydělávající peníze svým vlastníkům, která má vedle pozitivních stránek i ty negativní.

Ve zpravodajství často slýcháme případy podvodů na nezkušené uživatele, tzv. kyberšikanování přes internet nebo pokusy ze strany pedofilů kontaktovat dítě. Profil na sociálních sítích může vašemu potomkovi způsobit škody i do budoucna, nedá–li si pozor, co o sobě a svém okolí zveřejňuje.

Jak ochránit své dítě na Facebooku?

  • Přihlaste se na sociální síť, kterou používá vaše dítě. Máte právo stát se součástí jejich virtuálního světa.
  • Spřátelte se se svými dětmi – spřátelit se znamená se s dotyčným uživatelem spojit. Vašim dětem se vždy nemusí líbit, že si je chcete přidat do přátel. Pokud jsou však vaše děti ještě nezletilé, měli byste trvat na tom, aby přátelství přijali.
  • Kontrolujte profilové stránky svých dětí: otevřete si profilovou stránku vašeho dítěte a zkontrolujte obsah. Prohlídněte si jeho příspěvky, záložky a fotky.
  • Poznejte přátele vašeho dítěte – na profilové stránce můžete kliknout na „Přátelé“. Zde vidíte, kdo všechno je spojen s vaším potomkem. Tak můžete odhalit potencionálně nebezpečný kontakt a upozornit na něj.
  • Promluvte si se svým dítětem o nebezpečích na sociálních sítích. Dítě by mělo vědět, jak si správně nastavit soukromí na svém profilu a jak se obecně chovat na internetu k lidem, které neznají.

Tipy a triky, jak ochránit vaše dítě před nástrahami internetu, si můžete přečíst v nové knize „Bezpečnost dětí na Internetu – rádce zodpovědného rodiče“. Publikace autorů Lenky Eckertové a Daniela Dočekala, na jejíž tvorbě se významně podílelo i Národní centrum bezpečnějšího internetu, je významným počinem především vzhledem k informovanosti nejširší veřejnosti v oblasti bezpečnosti online a potenciálních hrozeb, které se v souvislosti s masovým rozvojem sociálních sítí objevují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám