Hlavní obsah

Další vlně masivních kybernetických útoků čelí mobilní operátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemští operátoři čelí dalšímu masivnímu útoku typu DDoS. Nedostupné jsou od čtvrtečního rána internetové stránky T-Mobilu. Problémy s webem zaznamenala také Telefónica. Počítačoví piráti útočí na české firmy už čtvrtý den.

Foto: Novinky

Server

Článek

„Můžu potvrdit, že máme přetížené servery. S největší pravděpodobnostní se jedná o DDoS útok. Na nápravě již pracují naši technici,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Stejný problém postihl také Telefóniku „Po předchozích dnech jsme na útok byli dle možností připraveni,“ řekla Novinkám Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora s tím, že útok se jim podařilo po desáté hodině odvrátit.

Internetové stránky Vodafonu jsou v provozu.

Správci serverů se s obdobnými útoky typu DDoS potýkají od začátku tohoto týdne, kdy si počítačoví piráti vzali na mušku zpravodajské servery, v úterý si pak technici poradili s útokem na portál Seznam.cz. Ve středu pak zkolabovalo internetové bankovnictví. [celá zpráva]

Útoky začaly zajímat NBÚ 

Současnými útoky se proto začal intenzivně zabývat i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), respektive jeho Národní centrum kybernetické bezpečnosti sídlící v Brně.

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil požádal všechny postižené subjekty, aby o útocích informovaly buď Národní centrum kybernetické bezpečnosti, nebo sdružení NIC.CZ, které spravuje českou národní doménu.

"Žádáme tímto o průběžné informování a aktivní spolupráci s výše uvedenými technickými týmy ze strany dotčených subjektů. Poskytnuté informace podrobíme analýze a případně budeme nápomocni při řešení problémů," sdělil Navrátil.

"V současnosti jsme ve fázi zjišťování informací. Všechno sledujeme už od pondělí, byť dosud jen pasivně, protože se útoky týkaly serverů soukromých společností, kdežto naším úkolem je bezpečnost serverů státních institucí. Nyní už ale vyhodnocujeme, čím jsou způsobeny další výpadky teď už nejen komerčních, ale i státních subjektů," řekl ve středu Právu mluvčí centra Radek Holý.

Připustil, že zatím nelze potvrdit, co to je za útoky. Nemají prý dosud podezření na konkrétní hackery ani na to, odkud napadení českých serverů přišlo.

"Viníci útoků riskují trestněprávní postih například za trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací dle § 230 odst. 3 písm. b) trestního zákoníku, ale také vznik povinnosti náhrady škody, která může být značná. Škoda může spočívat především v přímých nákladech na boj s útoky v podobě platů specialistů, dodatečných služeb či hardware," sdělil Novinkám advokát Martin Strnad ze společnosti Havel, Holásek & Partners.

Podle něj mohou být viníci potrestáni také za ušlý zisk firem. Postih není nijak omezen místem pobytu pachatele či jeho věkem.

Útočníci používají metodu DDoS, což je zkratka anglického Distributed Denial of Service (česky distribuované odmítnutí služby). Jde o techniku kybernetického útoku, při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne takový nápor a přestane obsluhovat uživatele.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám