Hlavní obsah

Seznam si poradil s masivním DDoS útokem

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz čelila v úterý dopoledne kybernetickému útoku typu DDoS. Potvrdila to mluvčí portálu Irena Zatloukalová s tím, že se snahou počítačových pirátů si technici Seznamu poradili. S pokusy přetížit servery se v pondělí potýkala také řada tuzemských zpravodajských webů.

Foto: Seznam.cz

Titulní stránka Seznamu

Článek

„Služby společnosti Seznam.cz se v dopoledních hodinách potýkaly s DDoS útokem. V současné chvíli došlo k odstřižení části přístupů na domovskou stránku Seznam.cz ze zahraničí. Naprostá většina českých uživatelů, kteří přistupují na Seznam.cz skrze peering NIX.CZ, by tak již v současné chvíli neměla mít žádné potíže,“ konstatovala Zatloukalová.

„Hledáme dlouhodobější řešení tohoto problému a využíváme k tomu i kontaktů z ruského Yandexu. Situaci i nadále budeme monitorovat. V současné chvíli jsou však naše služby pro většinu českých uživatelů dostupné,“ dodala mluvčí Seznamu.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Obdobnému DDoS útoku čelily v pondělí také zpravodajské weby. Kromě serveru Novinky.cz se dotkl také portálů iDnes.cz, Lidovky.cz, Deník.cz či iHned.cz. K útoku se zatím žádné hackerské uskupení nepřihlásilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám