Hlavní obsah

Špionážní virus MiniDuke neodcizil v Česku utajované informace

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špionážní software MiniDuke nezískal v Česku žádné utajované informace ze státní sféry. Vyplývá to z vyjádření Radka Holého z Národního centra kybernetické bezpečnosti. Na podobné útoky jsou podle něj tuzemští bezpečnostní experti připraveni.

Článek

„Certifikované informační systémy, které v České republice státní instituce používají ke zpracovávání utajovaných informací, tento způsob útoku dokonce vylučují. Jsou fyzicky oddělené od veřejných sítí a proti takovým zásahům zvenčí dostatečně chráněné,“ uvedl Holý.

"Národní centrum kybernetické bezpečnosti průběžně sleduje všechny kybernetické hrozby a útoky a ve spolupráci se státními institucemi a subjekty kritické infrastruktury je připraveno jim efektivně čelit," dodal.

MiniDuke útočil i v jiných státech

Výskyt špionážního softwaru byl bezpečnostními experty zaznamenán v několika vládních institucích v České republice, Belgii, Portugalsku, Rumunsku, Irsku, USA a na Ukrajině. O útoku viru MiniDuke informovala ve čtvrtek antivirová společnost Kaspersky Lab, která jej odhalila. [celá zpráva]

Na infikovaném stroji dokáže MiniDuke odesílat šifrovanou komunikací citlivá data útočníkovi, monitoruje kopírování, přesouvání, mazání souborů, vytváření adresářů či rušení procesů. Navíc ve chvíli, kdy zachytí pokus o odhalení, okamžitě přestane pracovat. Tím je i složitější jej v nakaženém systému najít.

„Jde o dost neobvyklý útok. Pamatuji se na podobný styl škodlivých programů z přelomu devadesátých a nultých let. Zřejmě se tito autoři malwaru najednou probudili z desetileté hibernace a připojili se k aktivní sofistikované skupině kybernetických zločinců,“ konstatoval šéf společnosti Kaspersky Lab Eugene Kaspersky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám