Hlavní obsah

Vládní instituce v Česku napadl špionážní software

Novinky, mif

Sofistikovanému kybernetickému útoku čelilo minulý týden hned několik vládních institucí. Špionážní software nazývaný MiniDuke byl odhalen bezpečnostními experty antivirové společnosti Kaspersky Lab v České republice, Belgii, Portugalsku, Rumunsku, Irsku, USA a na Ukrajině.

Článek

„Nemáme informace o tom, jaké konkrétní instituce byly v Česku napadeny,“ uvedl na dotaz Novinek mediální zástupce Kaspersky Lab Michal Malysa. Zda MiniDuke skutečně způsobil nějaké škody, tak zatím není jasné.

Ani policie Novinkám nepotvrdila, že by měla o obětech útoku nějaké informace. „Žádnou podobnou událost zatím nevyšetřujeme,“ řekla Novinkám mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Jde o dost neobvyklý útok.
Šéf společnosti Kaspersky Lab Eugene Kaspersk

Na infikovaném stroji dokáže MiniDuke odesílat šifrovanou komunikací citlivá data útočníkovi, monitoruje kopírování, přesouvání, mazání souborů, vytváření adresářů či rušení procesů. Navíc ve chvíli, kdy zachytí pokus o odhalení, okamžitě přestane pracovat. Tím je i složitější jej v nakaženém systému najít.

„Jde o dost neobvyklý útok. Pamatuji se na podobný styl škodlivých programů z přelomu devadesátých a nultých let. Zřejmě se tito autoři malwaru najednou probudili z desetileté hibernace a připojili se k aktivní sofistikované skupině kybernetických zločinců,“ konstatoval šéf společnosti Kaspersky Lab Eugene Kaspersky.

Hackeři napadli Apple i Facebook

Hackerské útoky nejsou v poslední době ničím výjimečným. Hackerům se prostřednictvím virů podařilo v minulých týdnech proniknout do počítačů Applu i Facebooku. [celá zpráva]

„Malware byl rozšířen prostřednictvím internetových stránek pro vývojáře softwaru. Identifikovali jsme malý počet nakažených systémů v rámci Applu, které jsme ihned izolovali od hlavní sítě,“ uvedli zástupci Applu podle listu Daily Telegraph.

Facebook o sofistikovaném útoku informoval na konci minulého týdne s tím, že se nejspíše dotkl i dalších významných firem a organizací. „Je zřejmé, že také další firmy se nedávno staly obětí stejně sofistikovaného útoku,“ konstatovali bezpečnostní experti s tím, že s dotčenými společnostmi již spolupracují na řešení infiltrace.

Podle agentury Reuters stopy po hackerech směřují do Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám