Hlavní obsah

Sedm tipů pro bezpečnou e-mailovou schránku

Novinky, Pavel Hrdina, www.dvojklik.cz

Komerční článek - Bez ohledu na to, kolik služeb používáte, jako internetový uživatel se neobejdete bez e-mailového účtu. Schránka elektronické pošty je skoro stejně důležitá jako vaše rodné číslo a tomu by mělo odpovídat i její zabezpečení. Přečtěte si, jaká pravidla je nutné dodržovat, abyste se nemuseli bát, že si vaše zprávy bude číst kromě vás i někdo cizí.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Článek

1. Používejte oddělené e-mailové účty

Jste-li běžným internetovým uživatelem, váš e-mailový účet je centrem všech činností, kterými se na internetu zabýváte. Oznámení z Facebooku, registrace na webové stránky, informační bulletiny, zprávy a další věci se hromadí ve vaší elektronické poštovní schránce. Pokud tomu tak opravdu je, vězte, že se vystavujete velkému riziku. Jakmile se totiž někdo nepovolaný dostane do vašeho e-mailu, získá okamžitě přehled o všech vašich aktivitách na internetu. Raději byste tedy měli používat více účtů, minimálně jeden soukromý a jeden pracovní.

2. Vytvořte jedinečné heslo

Pokud jste zvládli krok číslo jedna a používáte více účtů, měli byste mít pro každý z nich zcela jedinečné heslo. A když už používáte jediný „superúčet“, ujistěte se alespoň, že jeho heslo je na 100 % unikátní a bezpečné. Použití jednoho hesla pro všechny vaše účty je bohužel typická nováčkovská chyba. Předpokládejme, že si někdo zjistil heslo do vašeho osobního e-mailu.  I ten nejhloupější hacker bude nejdříve testovat další služby, třeba Facebook nebo internetové bankovnictví, právě s tímto heslem. Ve vašem případě by se mu to podařilo.

3. Dejte si pozor na phishing

Pokud důvěryhodná společnost nebo služba vyžaduje citlivé informace, vždy o ně žádá transparentním způsobem v rámci rozhraní zabezpečené webové aplikace. Nikdy po vás nebude chtít zaslat e-mailem heslo nebo osobní údaje. Pokud takovou žádost obdržíte, jedná se zaručeně o podvod. Další úrovní takového podvodu je pak tzv. phishing. Kyberzločinci napodobují vzhled internetových stránek bank nebo internetových obchodů a vyzývají k zadání přihlašovacích údajů. Napálení uživatelé ovšem místo přihlášení ke svému účtu odešlou tato data hackerům. Ti se je buď sami pokusí zneužít, nebo je prodají dál.

4. Neklikejte na odkazy v e-mailu

Kdykoli vidíte v těle e-mailu odkaz, v 99 % případů byste na něj neměli klikat. Jedinou výjimkou je, pokud očekáváte konkrétní e-mail, např. odkaz pro aktivaci registrace na fórum nebo herní účet. Když obdržíte spamový e-mail, který se vám snaží prodat konkrétní službu nebo produkt, rozhodně neklikejte na žádné odkazy. Nikdy nevíte, kam vás zavedou. Ve většině případů se nemusí stát vůbec nic, také ale můžete otevřít cestu do vašeho počítače virům a dalším počítačovým hrozbám.

5. Neotvírejte nevyžádané přílohy

Také e-mailové přílohy jsou ošemetná věc. Pokud očekáváte od kamaráda nebo příbuzného konkrétní e-mail, nemusíte se pravděpodobně ničeho bát. Jde-li ovšem o nevyžádaný e-mail, žádnou přílohu nikdy neotvírejte! I když soubor vypadá nevinně, může být nebezpečný. Názvy souborů totiž mohou být falešné. Domnělý obrázek může být ve skutečnosti přestrojený škodlivý soubor, po jehož spuštění přestanete mít plnou kontrolu nad vaším počítačem.

6. Používejte kvalitní antivir

Před počítačovými viry, spamem a dalšími počítačovými hrozbami vás dokáže spolehlivě ochránit kvalitní bezpečnostní řešení. Nový ESET Smart Security 6 obsahuje mimo jiné funkcionalitu Anti-phishing, která zabraňuje podvodným internetovým stránkám získat citlivá data, jakými jsou uživatelské jméno, heslo k emailovým účtům a internetovému bankovnictví, detaily o kreditní kartě atd. K produktům ESET získáte v případě jakéhokoli problému také bezplatnou telefonickou podporu, která je samozřejmě v češtině.

7. Vyhněte se veřejné Wi-Fi

Snažte se vyhýbat kontrole svého e-mailu, pokud jste připojeni na veřejném internetu. Určitě je lákavé zkontrolovat novou poštu na letišti nebo v kavárně, veřejná Wi-Fi bývá ale poměrně špatně zabezpečená. Existují totiž programy, které monitorují a analyzují proud všech bezdrátově přenášených dat v rámci dané sítě. Můžete tak být v podstatě odposloucháváni. Pomocí této metody lze z datového toku ukořistit například vaše přihlašovací údaje, obsah soukromé komunikace nebo jiná citlivá data.

Reklama

Výběr článků

Načítám