Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač na kontinentě mají Němci

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jülich

Nejvýkonnější superpočítač v Evropě začal pracovat ve Výzkumném centru v Jülichu ve spolkové zemi Severní Porýní Vestfálsko. Přístroj nazvaný JUQUEEN dokáže provést 5,9 kvadriliónu operací za sekundu, uvedl web Sillicon.de.

Foto: Výzkumné centrum Jülich

Superpočítač JUQUEEN

Článek

„Jeho výkon postupně narůstal v několika etapách během několika posledních měsíců a až nyní dosáhl maxima,“ řekl Thomas Rachel, náměstek spolkové ministryně školství a sportu, s tím, že vývojem počítače se zabývala firma IBM.

Superpočítač se vyšvihl na páté místo mezi 500 nejvýkonnějších na světě a patří mu rovněž pátá příčka mezi nejúspornějšími. Z 90 procent ho chladí voda s teplotou mezi 18 a 25 stupni Celsia.

Odvážný projekt zaplatily Helmholtzovo centrum, největší vědecká organizace v Severním Porýní-Vestfálsku, spolková i zemská pokladna. Přesnou sumu, kolik superpočítač stál, však nezveřejnily.

Světová jednička se jmenuje Titan a stojí v Národních laboratořích v Oak Ridge v americkém Tennessee. Celkový výkon se blíží hranici 20 kvadriliónů za sekundu. [celá zpráva]

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám