Hlavní obsah

Facebook čelil sofistikovanému útoku hackerů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Facebook čelila sofistikovanému útoku hackerů. Ten proběhl již v lednu, avšak zástupci společnosti o něm informovali až v pátek. Uživatelská data více než miliardy uživatelů podle nich nebyla ohrožena.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

„Facebook, stejně jako všechny další významné internetové služby, je často terčem těch, kteří chtějí získat citlivá data. Minulý měsíc jsme čelili sofistikovanému útoku,“ uvedli bezpečnostní experti sociální sítě na firemním blogu.

Podle nich byly notebooky několika zaměstnanců nakaženy virem poté, co na nich byly spuštěny infikované webové stránky. Hackeři se prostřednictvím škodlivých kódů mohli dostat na server Facebooku, díky včasnému zásahu nevznikla ale žádná škoda.

„Nemáme žádné důkazy, že by data uživatelů byla ohrožena,“ podotkli bezpečnostní experti s tím, že bezprostředně po odhalení virů se rozběhlo vyšetřování celé nákazy. Na něm spolupracují zástupci firmy také s orgány činnými v trestním řízení.

Facebook nebyl jediným cílem hackerů

Útok se nedotkl pouze Facebooku. „Je zřejmé, že také další firmy se nedávno staly obětí stejně sofistikovaného útoku,“ konstatovali bezpečnostní experti s tím, že s dotčenými společnostmi již spolupracují na řešení infiltrace.

O jaké konkrétní firmy se jedná, však zástupci Facebooku neprozradili. Podle agentury Reuters však stopy po hackerech směřují do Číny.

Útoku hackerů čelila na přelomu ledna a února také sociální síť Twitter. Odcizit se jim podařilo na 250 tisíc přístupových údajů, a to včetně e-mailových adres. [celá zpráva]

"Útok nebyl prací amatérů a nevěříme, že šlo o samostatný případ. Útočníci museli být v tomto ohledu nesmírně vzdělaní a domníváme se, že jsou v ohrožení i další společnosti a organizace," informovali na svém blogu zástupci sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám