Hlavní obsah

Obama představil plán, jak zatočit s hackery

Americký prezident Barack Obama vydal nařízení zaměřené na zlepšení obrany před kybernetickými útoky. Učinil tak v úterý na půdě Kongresu, když přednášel svoji výroční zprávu.

Foto: Charles Dharapak/Pool , Reuters

Americký prezident Barack Obama přednesl svoji výroční zprávu.

Článek

Důležité americké podniky podle nařízení mají sdílet informace o akcích ohrožujících jejich kybernetickou bezpečnost, jimiž jsou zejména útoky hackerů. Tajné služby zase dostaly za úkol analyzovat rizika hrozící těmto firmám například z oblasti infrastruktury či bankovnictví, a více než dnes poskytovat informace o případných kyberútocích, které těmto společnostem hrozí.

Jde o zatím nejkomplexnější plán, kterým se Obama chce postavit proti elektronickým útokům na amerických počítačových sítích. Opatření představuje novou snahu o zpevnění elektronického obranného valu po loňském masivním náporu zejména v oboru průmyslové špionáže, ze kterého odborníci obviňují především Čínu.

Součástí nařízení je i vytvoření nového rámce a pravidel pro kybernetickou bezpečnost. Tímto úkolem pověřil Obama Národní institut pro standardy a technologie (NIST), který bude na vytvoření těchto základů spolupracovat s vlastníky firem.

Obama vydal příslušné nařízení poté, co loni neprošel v Kongresu navrhovaný zákon o ochraně před kybernetickými útoky.

Pentagon mocně posiluje kybernetickou obranu

Na boj s hackery se již začátkem roku začal připravovat i Pentagon. S odkazem na anonymní zdroje z vládní administrativy, podle kterých má vzrůst počet amerických bezpečnostních expertů až pětinásobně, to v lednu uvedl deník The Washington Post.

“S ohledem na existenci zákeřných hráčů tam venku a vývoj technologií je podle mne téměř nepochybné, že se v nějakou dobu některý nepřítel pokusí o významný kybernetický útok proti Spojeným státům,” prohlásil bývalý náměstek ministerstva obrany William J. Lynn, který pomáhá Pentagonu utvářet novou strategii.

Plán ještě nebyl dopracován, jeho cílem je ale proměnit velitelství Pentagonu pro kybernetiku v moderní bojovou sílu pro éru internetu, napsal americký list. Velitelství má nyní zhruba 900 armádních i civilních zaměstnanců, výhledově jich však má být 4900. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám