Hlavní obsah

Je malware pro Apple OS X jen mýtus?

Novinky, Pavel Hrdina

Komerční článek - Jsou viry a malware pro operační systém OS X od Applu ve srovnání s Windows marginálním problémem? Bezpečnostní experti se shodují, že nikoli a že nárůst hrozeb pro tuto platformu je v poslední době opravdu znepokojující. Počítače Mac se stávají čím dál častějším cílem útoků tvůrců malwaru, a to zejména v důsledku jejich narůstající popularity.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

Článek

Většina škodlivého softwaru přirozeně útočí na největší rybu v rybníku, aby zasáhla co nejvíce lidí, a tedy měla co největší efekt. Operační systém Windows, který stále dominuje na většině počítačů a notebooků, je proto vždy na řadě jako první. Bohužel pro milovníky počítačů Mac, středobodem světa kyberzločinců vytvářejících viry, malware a další havěť jsou především peníze. Čím více je uživatelů počítačů Apple, o to více se vyplatí pro tuto platformu vyvíjet škodlivé kódy.

„Používání platformy Mac je na vzestupu a kybernetičtí zločinci se této realitě rychle přizpůsobují. I když uživatelé Maců zatím sami o sobě nejsou častým cílem útoků, mohou mimo jiné působit jako přenašeči malwarové infekce, která může infiltrovat jiné platformy,” říká Petr Šnajdr ze společnosti ESET.

Z velké části kvůli nepřipravenosti a falešnému pocitu bezpečí jsou uživatelé počítačů značky Apple náchylnější k riskantnímu chování na internetu. V situacích, ve kterých jsou lidé používající Windows opatrní, či se jim dostane varování od antivirového programu, se vlastník počítače s operačním systémem OS X může nechat napálit, jako se to stalo loni v dubnu při bezprecedentní epidemii škodlivého kódu Flashback, kdy bylo nakaženo 600 tisíc strojů Apple.

Řešení minimalizující riziko napadení vašeho Macu představuje investice do kvalitního antivirového softwaru. Výrobce ochrany před kybernetickými hrozbami ESET nedávno vydal novou generaci produktů ESET Cyber Security a ESET Cyber Security Pro. Obě řešení přinášejí ochranu před aktuálními hrozbami pro platformu Mac a ochrání zároveň před útoky mířící na systémy založené na operačních systémech Windows nebo Linux ve smíšených sítích. ESET Cyber Security Pro navíc přidává funkci rodičovské kontroly a osobního firewallu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám