Hlavní obsah

Evropská komise navrhuje pro firmy povinné ohlašování hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise chce přitvrdit v boji proti hackerům. Pokud se například firma stane obětí jejich útoku, bude to muset nahlásit. Mělo by to zlepšit reakci úřadů. Ohlašovací povinnost se podle plánu Bruselu bude týkat především větších a významných společností.

Foto: Novinky

Evropská komise chce přitvrdit v boji proti hackerům.

Článek

Hackerské aktivity podle eurokomisařky pro digitální agendu Neelie Kroesové stojí evropské firmy i státy stále více peněz. "Jeden kybernetický útok může malé firmy přijít na desetitisíce eur, ty velké až na milióny," uvedla podle agentury DPA Kroesová.

Opatření by se podle stanice BBC mělo týkat zhruba 40 000 společností v zemích EU. Patří mezi ně například energetické firmy, banky či nemocnice. Podle odhadů Unie má průměrně pouze jedna ze čtyř evropských firem pravidelně aktualizovanou strategii bezpečnosti informačních technologií.

Dalším z bodů návrhu EK je zřízení národních centrál kybernetické bezpečnosti. Podobně jako dnes například Německo by je v budoucnu mělo mít všech 27 členských států unie. Jednotlivé země budou také muset jmenovat tým lidí odpovědný za rychlou reakci na ohrožení svého kyberprostoru.

Brusel se na zpřísnění pravidel kybernetické bezpečnosti chystá už delší dobu. Vloni se sama EU několikrát stala terčem hackerských útoků, kybernetičtí piráti pronikli na konferenci v Ázerbájdžánu i do počítače samotné Kroesové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám