Hlavní obsah

Každý šestý spam pochází z Evropy

Novinky, mif

Největším šiřitelem spamu se loni stala Čína s 19,5 %, přitom ještě minulý rok se tato země nedostala ani do první dvacítky. Dramatický nárůst o více jak 13,5 procentního bodu na celkových 15,6 procenta zaznamenaly minulý rok Spojené státy, které se umístily na druhém místě. Z Evropy pochází 15,1 % nevyžádané pošty. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Článek

Celosvětový objem spamu byl ale v roce 2012 nejnižší za posledních pět let, přestože nevyžádané e-maily stále převyšují nad standardní elektronickou korespondencí v poměru 72:28. V meziročním srovnání je to pokles o 8,2 procentního bodu.

„Hlavním důvodem tohoto poklesu je celkově vyšší úroveň protispamové ochrany. Spamovými filtry je dnes vybaven prakticky každý e-mailový systém, včetně těch bezplatných,“ uvedl Jan Sekera, produktový manažer Kaspersky Lab.

Navzdory poklesu celkového procenta spamu v e-mailové komunikaci poklesl podíl e-mailů se škodlivými přílohami pouze mírně na 3,4 %. „To je stále velmi vysoké číslo, pokud vezmeme do úvahy skutečnost, že se týká pouze e-mailů se škodlivou přílohou a ignoruje všechny ostatní spamy obsahující odkazy na závadné stránky,“ konstatoval Sekera.

„I škála témat používaných škodlivými e-maily byla v roce 2012 velmi široká. Dříve se používaly zejména falešné notifikace od poskytovatelů internetu, ze sociálních sítí, dodávkových služeb nebo od finančních či státních organizací. V roce 2012 se repertoár rozšířil o falešné zprávy od leteckých společností, rezervačních služeb v hotelích a poskytovatelů nákupních či slevových kupónů,“ uzavřel produktový manažer Kaspersky Lab.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám