Hlavní obsah

Jak ochránit mobilní zařízení ve firmách?

Komerční článek - Je třeba se obávat tabletů a smartphonů, které firemní zaměstnanci používají při práci pro vaši firmu? Je v našich silách zajistit na těchto zařízeních účinnou bezpečnost dat a je vůbec myslitelné umožnit jim vzdálený přístup k firemním informacím a know-how? Právě nejednoznačné odpovědi na tyto otázky zabraňují vedení firem, aby k tomuto fenoménu zaujalo jednoznačné stanovisko.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Na jedné straně mobilita dat, kterou reprezentují e-maily, synchronizovaný kalendář nebo vzdálený přístup k firemní síti, na straně druhé pak bič, který si manažeři šijí sami na sebe, neboť permanentní dostupnost je nutí zůstat myšlenkami v práci 24 hodin denně. Další slabina těchto nových možností pak tkví v rizicích, které mobilita přístupu k firemním datům přináší v datové bezpečnosti.

Pokud se pak firma rozhodne se v bezpečnosti mobilních zařízení zorientovat, brzy narazí na past v podobě různých zařízení s rozličnými operačními systémy a aplikacemi. Informace, které jsou v těchto platformách uloženy, postrádají jakékoli možnosti kontroly přístupu. Připojuje-li se pak zařízení na dálku k firemním datům, je komplikované ověřit totožnost uživatele na druhé straně.

Základem pro to, aby mohly být citlivé informace dostatečně chráněny, je aplikace striktních a systémových pravidel. Kromě stanovení účelu použití zařízení ve společnosti a vhodných platforem je důležité zejména určit, jestli mobilní zařízení bude sloužit jako vzdálený terminál k firemnímu virtuálnímu prostředí, nebo bude umožňovat zpracování firemních dat přímo v přístroji.

Pro přístroje – terminály je důležité, aby byly plně funkční a umožňovaly flexibilní a rychlou zálohu. Data totiž zůstávají v bezpečí cloudu a v zařízení se pouze zobrazují. Druhá možnost pak vyžaduje zabezpečení na úrovni mobilního zařízení, sítě i na úrovni informačních zdrojů v interní síti. Off-line zpracování dat je sice o něco rizikovější, zato ale technicky a finančně méně náročné, i proto, že nevyžaduje neustálé připojení k internetu.

Jsou-li data uložena v telefonu, k jejich ochraně slouží aplikace, které mohou samy aktivně zakročit proti pokusu o útok na zařízení, případně bezprostředně po incidentu zabránit nejhoršímu. Mluvíme zejména o kvalitním antivirovém programu, VPN klientovi, aplikaci umožňující vzdálené uzamčení a smazání zařízení nebo šifrování datových médií, např. SD karet. Samozřejmě platí, že všechny tyto aplikace jsou zbytečné, nemají-li zaměstnanci dostatečné povědomí o mobilní bezpečnosti.

Data nejsou bezpečná i proto, že chytré telefony a tablety začínají být čím dál zranitelnější vůči počítačovým virům a malware, hrozbám, které dnes už bývají vyvíjeny speciálně pro jednotlivé operační systémy mobilních telefonů. Aplikace ESET Endpoint Security pro Android dokáže zabezpečit mobilní telefon se systémem Android před malwarem nebo SMS a MMS spamem. Funkce Anti-Theft při ztrátě mobilu ochrání SMS, fotky, e-maily i firemní data uložená v přístroji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám