Hlavní obsah

Hackeři zveřejnili osobní data 57 tisíc zákazníků CS Link a Skylink

Novinky, mif

Databázi čítající osobní údaje 57 tisíc zákazníků společnosti M77 Group, která provozuje satelitní služby CS Link a Skylink, ukradli hackeři a zveřejnili je volně ke stažení na internetu. Za útokem stojí skupina nazývaná Czechurity. I napadení informovala na svém účtu na Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K datům se hackeři dostali nejspíše při útoku na internetové stránky Skylink na začátku prosince. Tehdy však pouze změnili obsah webu.

„Kvůli nečekaným technickým problémům jsme nuceni ke dni 10.12.2012 ukončit veškeré služby, které dosud poskytujeme. Bohužel musíme s lítostí oznámit, že díky vzniklým problémům jsme nuceni použít vaše finance na jejich obnovení,“ napsali tehdy hackeři na stránky jménem Skylinku.

Foto: Facebook Czechurity

Hacknuté stránky služby Skylink

Společnost M77 Group tehdy tvrdila, že data jejich uživatelů jsou i přes napadení webových stránek v bezpečí. Na to reagovali hackeři velmi rázně.

„Takže CS Link a Skylink, nemáme žádné údaje? Řekněte to svým zákazníkům,“ uvedli hackeři na Twitteru společně s odkazem na stažení databáze klientů, kteří zaplatili za satelitní služby poplatek.

Právě zmíněná platba 29 korun měsíčně za servisní služby u nabídek, které byly původně deklarovány jako bezplatné, má být jedním z důvodů, proč hackeři společnost M77 Group zaútočili. Tento poplatek již v polovině roku rozlítil v Česku tisíce lidí. [celá zpráva]

Zákazníci by měli změnit své heslo

Databáze obsahovala vedle jmen zákazníků také jejich e-maily a informace o platbě. Soubor, který byl volně čitelný i ve zdarma dostupných programech, již byl ze serveru smazán.

Společnost M77 Group se zatím k úniku dat oficiálně nevyjádřila. Zákazníci služeb CS Link a Skylink by přesto měli z preventivních důvodů změnit svoje přihlašovací hesla. A to i na dalších webech, kde používají stejné přihlašovací údaje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám