Hlavní obsah

Vyděrači z internetu využívají ransomware

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřeli jste webovou stránku nebo kliknuli na odkaz v e-mailu a na monitoru vám náhle vyskočilo okno s logem FBI nebo Policie ČR. Hned pod ním vás sleduje obličej z webkamery. Zkoušíte stránku vypnout, ale nejde to. Najednou poznáváte i tvář v okně webkamery. Jste to vy!

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

To není scéna z amerického thrilleru. Jedná se pouze o děsivě efektní formu malwaru, kterou bezpečnostní odborníci pojmenovali ransomware. Ta se v posledních měsících objevuje se vzrůstající frekvencí po celém světě a nedávno dorazila v lokalizované formě i do Česka a na Slovensko. Není zatím známo, kolik obětí má tato hrozba na svědomí. Každopádně je pravděpodobné, že jich bude v budoucnu přibývat v návaznosti na množící se případy útoků.

Existuje několik variant chování tohoto malwaru. Začíná to vždy zablokováním počítače. Další fázi pak představuje snaha vydírat, zastrašovat a nutit vás zaplatit dřív, než si to stačíte pořádně rozmyslet. Zároveň může škodlivý kód krást veškerá data, včetně hesel k nejrůznějším programům nebo webovým stránkám. Vy možná autorům ransomware nenaletíte. Je ale snadné pochopit, proč mnoho lidí ano.

Informace, které na vás nečekaně vyskočí, jsou totiž opravdu přesvědčivé. Odhlédneme-li od množství gramatických chyb, které vzhledem ke strojovému překladu obsahovala česká a slovenská verze, v hlavičce dominuje logo Policie ČR, které samo o sobě u mnoha z nás vzbuzuje respekt. Záznam z webkamery pak dává vědět, že jsme sledováni a argumenty o kradeném softwaru mají vzbudit pocit viny. Koneckonců, zanedbatelné množství uživatelů má v otázce legálního software zcela čisté svědomí.

Podle odborníků na počítačovou bezpečnost je ransomware odpovědí hackerů na vzrůstající počítačovou gramotnost uživatelů. Spamu a různým formám tzv. nigerijských dopisů už věří opravdu málokdo. Pro vytažení peněz z cizích kapes tak počítačoví zločinci musí nacházet nové, sofistikovanější postupy.

Pokud se vám tato hrozba objeví na monitoru, rozhodně nepanikařte, nikomu nic neplaťte a raději se poraďte s odborníkem, jak nebezpečný malware odstranit. Abyste se ale do takové situace vůbec nedostali, je lepší spolehnout se na kvalitní bezpečnostní software a pro jistotu být obezřetní především u otevírání podezřelých odkazů v e-mailech, na sociálních sítích nebo komunikační službě Skype.

Reklama

Výběr článků

Načítám