Hlavní obsah

Mobilem v Česku zaplatíte, ale jen málokde

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proroctví o tom, že mobilním telefonem budeme jednou i platit, se naplňují jen pomalu. Banky, operátoři a další společnosti začínají uvádět na trh nové technologie, které mají ambice z vašeho mobilu vytvořit plnohodnotnou náhradu peněženky, i když nejste zrovna majitelem chytrého telefonu. Všechny novinky ovšem narážejí na zásadní překážku. Zatím jen zřídka najdete obchodníka, který mobilní platby přijímá.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

První vlaštovky, které ukazovaly, jak by technologie mohla v budoucnu fungovat, se objevily už před několika lety. Mobilním telefonem je možné pomocí tzv. prémiové SMS koupit nápoj v automatu a už dlouho dobu lze za některé služby, např. aktivování VIP účtů na různých webových stránkách zaplatit právě tímto způsobem. Jedná se ovšem pouze o částky do 99 korun, což znemožňuje širší využití.

Mobilní operátoři taktéž umožňují hrazení plateb přes internet pomocí vašeho mobilního účtu. Pokud naleznete v platebním rozhraní možnost „plať mobilem“, stačí jen vybrat vašeho operátora, vyplnit telefonní číslo, ze kterého si přejete provést platbu a potvrdit. Následně budete přesměrováni na platební bránu vašeho mobilního operátora, kde proces dokončíte.

Na dobu, kdy si budete moci bez obav nechat doma hotovost i kreditní kartu a vyrazit do supermarketu nebo baru jen s mobilním telefonem, si budeme muset ještě počkat. Pokud patříte k nadšencům moderních technologií a využíváte některou ze služeb nabízejících platbu prostřednictvím mobilního telefonu, musíte si vždy nejdříve ověřit, zda obchodník bude schopen či ochoten vaši platbu akceptovat.

Odborníci přisuzují velkou budoucnost NFC čipům, které v sobě mají vestavěné buď přímo mobilní telefony, nebo SIM karty dodávané operátory. Ty pak fungují stejným způsobem jako bezkontaktní kreditní karty na k tomu určených terminálech. Technologii podporují zejména velké obchodní řetězce. I tak ale zůstává jejich velkou nevýhodou sice stoupající, avšak stále relativně nízké pokrytí obchodů a dalších míst nabízejících zboží a služby těmito terminály.

Existují také služby, které ke svému fungování nepotřebují žádný nadstandardní hardware ani speciální aplikace. Svým uživatelům umožňují převádět peníze, platit na internetu a v kamenných obchodech a dobíjet si kredit, aniž by bylo nutné si pořizovat telefon s NFC. Stačí si na internetu, přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci zaregistrovat své telefonní číslo, případně si vytvořit alternativní číslo pouze pro potřeby provozovatele této služby.

Stále ovšem platí, že plnohodnotnou náhradou za kreditní kartu nebo peněženku mobilní telefon ještě nějakou chvíli nebude. Možnosti, které jsou nadějné, pohodlné a bezpečné, zatím musejí počkat, než se dostanou do širšího povědomí. Do té doby s sebou musíme nadále nosit bankovky, mince a kreditní karty. Aspoň pro jistotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám