Hlavní obsah

Co je pretexting a jak se mu bránit

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Pretexting lze definovat jako techniku sloužící k získávání cizích osobních údajů pod falešnou záminkou. Jedná se o podvod, který vede k odcizení identity. Poté, co z vás pretexter vymámí informace, se je bude snažit prodat na černém trhu lidem, kteří je budou chtít zneužít k úvěrovým podvodům a dalším zločinům.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Útočníci využívající pretexting dovedou být velice důvtipní a ovládají různé strategie k získání vašich osobních informací. Podvodník vám může například zatelefonovat a vyzvat vás k účasti v telefonickém průzkumu. Poté, co obdrží požadované informace, je buď pošle dál, nebo je sám zkusí uplatnit například u některé z finančních institucí. Prakticky se pokusí ukradnout vám vaši identitu.

Jak takový útok v praxi vypadá? Zločinec se za vás bude jednoduše vydávat. Bude tvrdit, že ztratil šekovou knížku nebo debetní kartu. Pokud dokáže přesvědčit například vaši banku o tom, že jde o vás, může získat přístup k vašim penězům, investicím nebo úsporám. To vše kvůli tomu, že jste důvěřovali člověku, který si to rozhodně nezaslouží.

Jestliže se stanete obětí pretextingu, nelze se spoléhat na to, že bude podvodník brzy zadržen a vy dostanete bezodkladně zpět vše, co vám patří. Mnohem rozumnější je dbát na prevenci a aktivně snižovat riziko, že se něco podobného stane vám.

Čtyři hlavní zásady obrany proti pretextingu:

1. Chraňte si svoje údaje – citlivé údaje by měly být poskytovány prostřednictvím telefonu, e-mailu, nebo on-line webových stránek pouze v případě, že kontakt iniciujete vy sami. Nezapomeňte, že důvěryhodné společnosti po vás citlivé informace samy nikdy chtít nebudou.

2. Kontrolujte si průběžně stav účtu – pokud informace z bankovního účtu nebo výpisu kreditní karty nesouhlasí s vašimi předpoklady, okamžitě kontaktujte banku nebo provozovatele vaší karty. Stejnou pozornost věnujte každému platebnímu příkazu, který vyřizujete.

3. Ptejte se – většina finančních organizací má s pretextingem zkušenosti a mají proti němu obranné mechanismy. Nebojte se zeptat na jejich politiku ohledně ochrany před sociálním inženýrstvím a únikem informací. Měli byste dostat odpověď i na to, jak konkrétně se společnost umí bránit pretextingu.

4. Poučte rodinu – riziku krádeže identity by si měla být vědoma i vaše rodina. Sami jistě dokážete svým blízkým vysvětlit nebezpečí pretextingu, popřípadě sami určit osobu, která bude jediná z rodiny kompetentní poskytovat třetím osobám informace týkající se domácnosti.

Pokud máte pocit, že jste se stali obětí pretextingu, je velmi důležité rychle jednat. Měli byste okamžitě kontaktovat svou banku a podezření nahlásit. Stejně tak je dobré zablokovat všechny účty a nechat si ke kreditním kartám nebo internetovému bankovnictví přiřadit nová hesla a PIN kódy.

Reklama

Výběr článků

Načítám