Hlavní obsah

Největším šiřitelem spamu je Indie

Indie letos vystřídala USA v čele žebříčku největších šiřitelů nevyžádané pošty. Z Indie pochází 16 procent spamu, následuje Itálie s devíti procenty, USA skončily ve 3. čtvrtletí na třetím místě s 6,5 procenta. Vyplývá to ze statistiky antivirové firmy Sophos.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká republika se s podílem 0,26 procenta umístila až na 49. místě, na 14. místě skončilo s necelými dvěma procenty Rusko a na 17. místě Polsko.

Nejvýše umístěným novým zástupcem mezi prvními deseti zeměmi je Saúdská Arábie, která byla v uplynulém čtvrtletí zodpovědná za šíření každého 20. nevyžádaného e-mailu. Významný podíl Saúdské Arábii pravděpodobně způsobila síť ovládaných počítačů Festi, která byla aktivní během srpna.

"Nevyžádaná pošta je do poštovních schránek doručována prostřednictvím infikovaných počítačů dalších uživatelů," uvedl hlavní konzultant Sophosu Graham Cluley. Infikované počítače v Indii ovládají zločinci, kteří vydělávají nejen na rozesílání spamu za účelem podpory prodeje pochybného zboží, ale využívají je také pro šíření škodlivého softwaru s cílem infikovat další počítače.

Výhodné nabídky na léky i půjčky

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, pracovní místa a půjčky. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o svém účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám